Ce este bugetul?

Ce este bugetulBugetul este un tip de lista ce defineste clar profitul si pierderile unui business sau ale unei persoane. Este util pentru administrarea cheltuielii si economisirii banilor unei persoane sau a unei afaceri. Multi oameni isi construiesc un buget pentru obiective de scurta durata, cum ar fi o vacanta sau prognoza unui business, in timp ce altii pot scrie bugete pentru planuri de cheltuieli si economii pe termen lung. Diferitele categorii incluse in buget vor varia in functie de scopul documentului precum si de obiectivele generale ale personanei in cauza.

Un buget de afaceri este orientat spre urmarirea profitului si a perderilor business-ului. Multe decizii in afaceri se bazeaza pe factori din afara bugetului, iar proprietarul ei poate reduce sau creste cheltuielile in consecinta. Un buget care raporteaza profituri mari, poate permite celui ce conduce afacerea sa aduca mai multe produse in stoc sau sa faca mai multa publicitate, pentru extinderea afacerii. In cazul in care profitul este redus, cel ce conduce afacearea poate sa scada cheltuielile, sa reduca stocul sau sa concedieze oameni, totul depinzand de severitatea pierderilor din buget. Un buget poate de asemenea sa ajute proprietarul sa fie organizat atunci cand profiturile si pierderile vor trebui raportate in scopuri fiscale.

Persoanele fizice pot elabora un buget pentru casa, pentru a determina de cati bani e nevoie pentru facturi, cati bani pot fi cheltuiti pentru recreere  si cati ar trebui economisiti. Bugetul poate fi elaborat pentru a realiza obiective pe termen scurt, cum ar fi plata pe un credit auto sau economisirea pentru plata unei case, sau poate fi un plan pe termen lung; plan ce-i permite sa-si urmareasca obiceiurile de a cheltui si sa le ajusteze in consecinta.

Bugetele pot fi schimbate, uneori drastic, in functie de schimbarile din viata unei persoane. De exemplu daca in viata unui cuplu apare un copil, atunci bugetul trebuie modificat drastic astfel incat sa fie acoperite cheltuielile necesare cresterii copilului. Bugetele pot fi de asemenea crescute pentru vacante sau calatorii de business, evenimente speciale preucm o petrecere sau o nunta, etc. Aceste bugete sunt proiectate avand in minte un eveniment special sau o calatorie, iar persoana in cauza determina inainte cati bani se vor cheltui in calatorie sau evenimentul respectiv. In caz ca se vor cheltui mai multi bani decat au fost planificati se spune ca au depasit bugetul sau over-budget.

Sursa: http://www.wisegeek.com/

Leave a Reply

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara