Ce greseli facem cand vrem sa alcatuim un plan de afaceri

Atunci cand tu scrii pentru prima data un plan de afaceri, cu siguranta vei realiza greseli.

Acestea pot fi de natura informationala, sau pur si simplu prin omiterea unor etape esentiale in alcatuirea unui plan de afaceri. Iata aici o lista de greseli ce trebuiesc evitate.

Astepti prea mult

Cei mai multi dintre oamenii de afaceri incep sa conceapa un plan de afaceri doar atunci cand nu mai au incotro si isi dau seama ca lucrurile nu mai merg din inertie sau cand vreo institutie le cere sa prezinte un plan de afaceri pentru obtinerea unui credit.

Nu astepta sa-ti scrii propriul plan de afaceri doar atunci cand ajungei cu cutitul la gat. Orice afacere ca sa functioneze asa cum trebuie are nevoie de un plan de afaceri bine structurat, inca de la inceput.

Fii atent la circulatia banilor in propria afacere

Cei mai multi oameni gandesc in termen de profit si nu in termen de bani lichizi. Cand iti imaginezi o noua afacere, te gandesti la cat te costa sa faci produsul, cui trebuie sa-l vinzi si care este profitul pe unitatea vanduta. Suntem antrenati sa gandim ca, de fapt afacerea noastra se rezuma la vanzari minus costuri egal profit. Dar noi nu cheltuim profit, noi cheltuim bani lichizi si de aceea este foarte important sa avem o planificare financiara bine pusa la punct. Afacerea poate fi blocata din cauza unor clienti care iti datoreaza sume importante de bani si de care nu poti beneficia in timp util.

Devalorizarea ideii

Nu supraestima importanta unei idei de afacere. Ideea ta nu trebuie sa fie asa grozava ca sa incepi o afacere; ai nevoie doar de timp, bani si perseverenta. Sunt foarte putine afaceri care se bazeaza in intregime pe idei noi. O idee de afacere noua este mai greu de vandut decat una existenta, deoarece oamenii nu accepta din prima ce este nou, ei au nevoie de timp sa se acomodeze si sa vada ca functioneaza.

A dezvolta un plan de afaceri este la indemana oricui

Ca sa faci un plan de afaceri nu este asa de greu pe cat crezi. Nu iti dai doctoratul sau scrii nu stiu ce opera literara. Sunt tot felul de carti, articole pe internet despre cum sa iti faci unul, iar mai nou s-au creat si programe care sa te ajute. In link-ul de mai sus gasesti un model de plan de afaceri, care contine peste 150 de intrebari, impartite pe mai multe capitole. Acest model de plan de afaceri este foarte usor de urmarit. In 2-3 zile iti poti crea propriul tau plan de afaceri profesionist.

Nu porni intr-o afacere doar bazandu-te pe faptul ca esti cel mai bun

Tine minte ca obiectivul unui plan de afaceri sunt rezultatele si pentru a le obtine trebuie sa urmezi in prealabil toti pasii. Ai nevoie de: date exacte din piata, un management al responsabilitatii bun, un buget pe masura si praguri progresive pe care trebuie sa le atingi. Nu conteaza cat de geniu esti, acest lucru nu inseamna nimic pana nu obtii produsul si il vinzi.

Nu merge pe ideea ca un singur plan de afaceri se potriveste pentru orice

Planurile de afaceri pot fi de mai multe feluri. Ele pot fi planuri detaliate doar pe anumite activitati, planuri financiare, planuri de marketing  si chiar planuri pentru angajati. Acestea pot fi folosite atunci cand incepem o afacere sau doar ca sa o facem sa mearga mai bine.

Nu iti stabili prea multe prioritati

Stabileste-ti cu atentie lista de prioritati pe care te vei putea concentra la capacitate maxima. Cu cat ai pe lista mai multe prioritati cu atat vei fi mai putin eficient.

Nu fii prea optimist

Fii mai conservatori cand iti faci previziuni despre evolutia viitoare a pietei in asa fel incat, orice s-ar intampla, vei putea rezista pe piata. Intotdeauna sa ai un plan de rezerva pentru orice actiune pe piata.

Leave a Reply

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara