Ce presupune contractul de leasing?

Ce presupune contractul de leasing

Daca doriti sa va dezvoltati afacerea prin achizitionarea diverselor echipamente prin leasing, va recomand sa cititi acest articol, pentru a intelege mult mai bine ce presupune de fapt, un contract de leasing.

Contractul de leasing este o constructie juridica adaptata la exigentele comertului modern, combinand in continutul sau elemente ale contractelor de vanzare – cumparare, locatiune, mandat, promisiune de vanzare, etc. El a fost reglementat prin intermediul Ordonantei Guvernului nr. 51 / 1997, care la randul ei a fost aprobata, modificata si completata prin Legea nr. 90 / 1998, privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.

Leasing-ul este definit ca „fiind operatia triunghiulara legata de utilizator, finantator (intreprindere de leasing) si vanzatorul producator, operatie prin care creditorul finantator, dupa ce a cumparat un bun, il inchiriaza unei intreprinderi utilizatoare, care la sfarsitul locatiunii, poate dobandi proprietatea bunului in schimbul platii chiriei si a unui eventual pret rezidual”.

Se subliniaza astfel ca, in comertul international, tehnica leasing-ului presupune incorporarea mai multor contracte care exista si in forme autonome. Sunt prezente astfel in continutul contractului de leasing urmatoarele acte juridice:

contractul de vanzare-cumparare, incheiat intre producatorul vanzator si finantatorul cumparator, iar obiectul sau este reprezentat de bunul ales de utilizator, acesta din urma tratand cu cumparatorul toate elementele vanzarii;

 

– contractul de mandat, intervenit intre finantator ca mandant si utilizator ca mandatar, cel de-al doilea negociind in aceasta calitate clauzele cumpararii;

 

– contractul de locatiune, incheiat intre creditorul locator si utilizatorul locatar. Locatia reprezinta elementul central al leasing-ului;

 

– contractul de promisiune unilaterala de vanzare, prin intermediul caruia intreprinderea de leasing se obliga ca, in momentul incetarii contractului de leasing sa vanda bunul la cererea utilizatorului, iar pretul vanzarii rezulta din valoarea reziduala a bunului calculat in urma scaderii din pretul initial a chiriei platite.

Definitia legala a contractului de leasing este prevazuta de art. 1 al Legii nr. 90 / 1998, in sensul ca, prin contractul de leasing intelegem acea conventie „in care o parte, denumita locator, se obliga ca, la solicitarea celeilalte parti, denumita utilizator, sa cumpere sau sa preia de la un tert, denumit furnizor, un bun mobil sau imobil si sa transmita utilizatorului posesia sau folosinta acesteia, contra unei plati numita redeventa, in scopul exploatarii sau, dupa caz, al achizitionarii bunului”.

Cadrul legislativ in domeniul leasing-ului este:

Ordonanta Nr. 51 / 1997 republicata privind operatiunile de leasing si societatile de leasing;

Legea Nr. 90 / 1998 pentru aprobarea OG nr. 51 / 1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing;

Legea nr. 99 / 1999 – Modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51 / 1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing;

– Norme privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de leasing.

Din punct de vedere legislativ, activitatile de leasing se impartin leasing operational si leasing financiar.

Principalele forme ale leasing-ului

 

Formele leasing-ului sunt diferite, fiind determinate si folosite in functie de posibilitatile de finantare ale furnizorului, de limitele pietei, gradul de organizare si desfacere a produselor la export.

dupa obiectul sau, leasing-ul poate fi mobiliar sau imobiliar. In relatiile comerciale internationale, un loc important revine leasing-ului mobiliar, pentru ca se refera la echipamente industriale, oferind garantia folosirii lor pe o perioada mai mare de un an, dand posibilitatea utilizatorului sa achizitioneze echipamentul la expirarea termenului de locatie. Leasing-ul mobiliar reprezinta optiunea cea mai frecventa in relatiile comerciale internationale si din motive financiare.

in raport de implicarea partilor, leasing-ul este direct sau indirect. Leasing-ul este definit ca fiind direct cand perfectarea contractului are loc intre furnizor si client, iar indirect este atunci cand este realizat prin intermediul unei societati specializate.

dupa continutul ratelor, leasing-ul este financiar sau operational. Leasing-ul financiar se caracterizeaza prin aceea ca in perioada de baza a inchirierii este recuperat pretul de export, costurile auxiliare si se obtine un anumit beneficiu. Leasing-ul operational este caracterizat prin aceea ca in perioada de baza se obtine numai o parte din pretul de export.

dupa procedurile de calcul al ratelor, leasing-ul este net sau brut. Leasing-ul net este acela in care ratele cuprind pretul net de vanzare al echipamentului si beneficiul realizat din utilizarea bunului respectiv. Leasing-ul brut, care mai este cunoscut si sub denumirea de full-service leasing, este acela in care ratele includ: pretul net de vanzare al bunurilor inchiriate; cheltuielile efectuate pentru intretinerea si reparatiile echipamentelor, mașinilor sau utilajelor inchiriate; beneficiile realizate pe parcursul utilizarii lor.

dupa durata inchirierii, leasing-ul poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. Leasing-ul pe termen scurt implica inchirierea echipamentelor pe baza mai multor contracte de o durata mai redusa. Leasing-ul pe termen lung este acela in care se incheie un singur contract pentru intreaga perioada.

– mai sunt intalnite: leasing-ul experimental, leasing-ul ordinatoarelor, renting-ul si lease-back-ul. Leasing-ul experimental se caracterizeaza prin inchirierea bunurilor pe o perioada scurta de doua sau de trei luni, in mod experimental. Leasing-ul ordinatoarelor se caracterizeaza prin finantarea si comercializarea calculatoarelor si a altor echipamente. Aceasta forma de leasing mai este cunoscuta si sub denumirea de time sharing. Renting-ul sau hire isi dovedesc utilitatea, mai ales, in cazul mijloacelor de transport. Fiind un mijloc de finantare deosebit de ingenios, lease-back-ul este utilizat intr-o masura tot mai mare. Prin lease-back, proprietarul, fara sa piarda echipamentul care ii serveste onorarii comenzilor, obtine capital in scopul dezvoltarii activitatilor sale economice.

Pentru mai multe informatii cu privire la contractul de leasing, va recomand sa accesati si articolul “Obligatiile si raspunderile partilor in contractul de leasing”, disponibil pe site-ul www.pafaceri.ro.

Leave a Reply

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara