Ce sunt sectoarele economice?

ce este sectorul economic, sectorul economic primar, tertiar, secundar.Un sector economic  este reprezentat de un anumit tip de activitate de afaceri intr-o economie.

Economia este o parte a structurii sociale a unei societati si priveste modul in care oamenii produc si consuma bunuri si servicii. Ce fel de bunuri si servicii sunt produse si consumate intr-o societate depinde de geografie si obieceiuri sociale.

Exista mai multe moduri de a divide sectoarele economiei, dar o metoda cunoscuta e cea « ipoteza sectorului trei », care  divide activitatea economica majora in sectorul primar, secundar si tertiar.

Sectorul primar economic include obtinerea si rafinarea materiilor prime cum ar fi lemn, otel si carbine. Lucratorii din acest sector sunt furnizori de busteni, siderurgie si mineri. Toate tipurile de industrii naturale precum pescuitul, agricultura, silvicultura si mineritul fac parte din sectorul economic primar.

Sectorul economic secundar se confrunta cu procesarea materiilor prime in bunuri finite. Constructorii si olarii sunt exemple de lucratori in sectorul economic secundar. Cheresteaua din copaci este transformata in case iar lutul in ceramica. Beraritul, ingineritul si prelucrarea plantelor sunt parte din sectorul economic secundar.

Sectorul economic tertiar are de a face cu serviciile pentru businessuri si consumatori. Curatatorii chimice, agentii imobiliari si creditorii fac parte dintre lucratorii sectorului economic tertiar.

Circularea marfurilor si a serviciilor prin sectorul primar, secundar si tertiar economic este denumit si ca lant de productie. De exemplu, copacii sunt sursa pentru crearea hartiei, “pulpa” arborelui este procesata si transformata in hartie, iar  produsul finit se vinde in magazine. Unii oameni considera ca doar guvernul si educatia ar trebui sa faca parte din sectorul economic tertiar, in timp ce altii adauga sectoare aditionale in principalul sector tertiar.

Sectorul cuaternar economic se spune ca este format din ceea ce alcatuiesc intelectualii: guvern, cercetare, programe culturale, IT, educatie si biblioteci. O alta parte ce e intrudita cu sectorul cuaternar se refera la nivele senior management. Tot aici intra si ONG urile, media, artele, cultura, inalta educatie, stiinta si tehnologia.

Leave a Reply

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara