Clasificare pensiuni turistice – cum se dau margaretele

Clasificare pensiuni agroturistice-cum se dau margareteCriteriile minime care trebuie respectate de pensiunile turistice

de 1 margareta, din mediul rural

Criterii generale:

• Cladirile, inclusiv anexele gospodarești,trebuie sa fie in stare buna.

• Caile de acces proprii si spatiile inconjuratoare ale pensiunii

trebuie sa fie bine intretinute.

• Pensiunea trebuie sa aiba curte proprie cu spatii verzi.

• Pensiunea trebuie sa aiba imprejmuiri estetice si eficiente.

Organizarea spatiilor:

• Accesul in camerele de dormit si in grupurile sanitare trebuie sa fie

direct, fara a se trece prin alte camere folosite pentru dormit.

• Pensiunea trebuie să aiba spatii corespunzatoare si igienice pentru

pregatirea mesei, dotate cu echipamente de preparare si conservare a

alimentelor.

• Grup sanitar comun.

Instalatii:

• Incalzire cu soba de teracota sau cu alte echipamente admise.

• Instalatie de apa curenta rece la bucatarie.

• Racord la rețeaua publica de canalizare sau la mijloace proprii de

colectare si epurare.

•  Cladirea sa fie racordata la rețeaua electrica publica.

Suprafata minima a camerelor (metri patrati):

• Camera cu un pat – 8

• Camera cu 2 paturi – 11

• Camera cu 3 paturi – 11

• Camera cu 4 paturi – 16

• Dormitorul din apartamente – 11

• Salonul din apartamente – 11

Numar maxim de paturi simple intr-o camea – 4

Echipare sanitara

Grup sanitar compus din:

– 1 cabina WC la 10 locuri (poate exista și WC uscat).

– 1 spalator cu un lavoar cu apa curenta calda si rece la 10 locuri (poate fi

si în aer liber).

– 1 cabina de dus cu apa calda si rece la 15 locuri.

Dotarea camerelor:

• Pat cu saltea.

• Plapuma, pled sau paturi (cate doua bucati de persoana).

• Perne mari.

• Cearsaf pentru pat si cearșaf plic pentru pled, patura sau plapuma.

• Masa si scaune.

• Cuier.

• Oglinda sau toaleta la dispozitia turistilor.

• Prosoape pentru fata.

• Perii pentru haine sau pantofi.

• Scrumiere (optional).

• Perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii.

• Pahare (2 bucati de persoana).

 

Garsonierele si apartamentele vor avea în plus:

- demifotolii, scaune;

- masa sau masuta;

- perdea, covor de calitatea celor din dormitor.

Dotarea bucatariilor:

• Masina de gatit sau resou electric cu minimum doua ochiuri.

• Vase si ustensile de bucatarie.

• Echipament pentru pastrarea prin frig a alimentelor.

Alte criterii:

• Anexele gospodaresti pentru cresterea animalelor si pasarilor vor fi

amplasate si intretinute astfel incat sa nu creeze disconfort pentru turisti.

• Animalele de la care provin lactatele sa fie atestate ca sanatoase, iar

produsele din carne sa fie examinate sanitar-veterinar.

 

Criteriile minime care trebuie respectate de pensiunile turistice

de 2 margarete, din mediul rural

 

 

Criterii generale:

• Cladirile, inclusiv anexele gospodaresti, trebuie sa fie in stare

buna.

• Caile de acces proprii si spatiile inconjuratoare ale pensiunii

trebuie sa fie bine intretinute.

• Pensiunea trebuie sa aiba curte proprie cu spatii verzi.

• Pensiunea trebuie sa aibă împrejmuiri estetice si eficiente.

Organizarea spatiilor:

• Accesul in camerele de dormit si in grupurile sanitare trebuie sa fie

direct, fara  a se trece prin alte camere folosite pentru dormit.

• Pensiunea trebuie să aiba spatii corespunzatoare si igienice pentru

pregatirea mesei, dotate cu echipamente de preparare  conservarea

alimentelor.

• Grup sanitar comun.

Instalatii:

• incalzire cu soba de teracota sau cu alte echipamente admise.

• Instalatie de apa curenta calda/rece la bucatarie.

• Racord la reteaua publica de canalizare sau la mijloace proprii de

colectare si epurare.

• Cladirea sa fie racordata la reteaua electrica publica.

Suprafata minima a camerelor (metri patrati):

• Camera cu un pat – 9

• Camera cu 2 paturi – 12

• Camera cu 3 paturi – 16

• Dormitorul din apartamente – 12

• Salonul din apartamente – 12

Numar maxim de paturi simple într-o camera – 3

Echipare sanitara

Grup sanitar compus din:

–1 cabina WC la 10 locuri (poate exista si WC uscat).

–1 spalator cu un lavoar cu apa curenta calda si rece la 10 locuri (poate fi

si in aer liber).

– 1 cabina de dus cu apa calda si rece la 15 locuri.

Dotarea camerelor:

• Pardoseli acoperite integral sau parțial cu covoare sau carpete.

• Pat cu saltea.

• Plapuma, pled sau paturi (cate doua bucati de persoana).

• Perne mari.

• Cearsaf pentru pat si cearsaf plic pentru pled, patura sau plapuma.

• Cuverturi de pat.

• Masa si scaune.

• Dulap sau spatii amenajate pentru haine, cu umerase.

• Cuier.

• Oglinda sau toaleta la dispozitia turistilor.

• Veioza sau aplica la capul patului.

• Prosoape pentru fata.

• Prosoape plusate pentru baie (1 bucata/ persoana).

• Perii pentru haine sau pantofi.

• Scrumiere (optional).

• Perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii.

• Pahare (2 bucati de persoana).

• Televizor si aparat de radio in spatii comune.

Garsonierele si apartamentele vor avea in plus:

–  demifotolii, scaune;

–   masa sau masuta;

–  perdea, covor de calitatea celor din dormitor.

Dotarea bucatariilor:

•Masină de gatit sau resou electric cu minimum doua ochiuri.

•Vase si ustensile de bucatarie.

•Echipament pentru pastrarea prin frig a alimentelor.

Alte criterii:

•Anexele gospodaresti pentru creșterea animalelor si pasarilor vor fi

amplasate si intretinute astfel incat sa nu creeze disconfort pentru turisti.

•Animalele de la care provin lactatele sa fie atestate ca sanatoase, iar

produsele din  carne sa fie examinate sanitar-veterinar.

 

Criteriile minime care trebuie respectate de pensiunile turistice

de 3 margarete, din mediul rural

 

Criterii generale:

• Cladirile, inclusiv anexele gospodaresti, trebuie sa fie in stare

foarte buna.

• Caile de acces proprii si spațiile inconjuratoare ale pensiunii

trebuie sa  fie bine intretinute.

• Pensiunea trebuie sa aiba curte proprie, cu spatii verzi.

• Pensiunea trebuie sa aiba imprejmuiri estetice si eficiente.

• Pensiunea trebuie sa aiba curte cu amenajări florale.

Organizarea spatiilor:

• Accesul in camerele de dormit si in grupurile sanitare trebuie sa fie

direct, fara a se trece prin alte camere folosite pentru dormit.

• Pensiunea trebuie sa aiba spatii corespunzătoare si igienice pentru

pregatirea mesei, dotate cu echipamente de preparare si conservare

alimentelor.

• Este necesar ca pensiunea sa aiba spatiu pentru servirea mesei,

dotat cu mobilier (mese, scaune, banchete) si inventar de servire.

• Camerele trebuie sa aiba grup sanitar propriu.

Instalatii:

• Incalzire centrala sau cu gaze la soba de teracota, mai putin la

unitatile sezoniere estivale.

• Sursa de incalzire in camerele de baie (incalzire centrala sau alte

echipamente admise).

• Instalatie de apa curenta calda/rece la bucatarie.

•  Racord la reteaua publica de canalizare sau la mijloace proprii de

colectare si epurare.

•  Cladirea sa fie racordata la reteaua electrica publica.

Suprafata minima a camerelor (metri patrati):

• Camera cu un pat- 10

Camera cu 2 paturi- 13

Dormmitor din apartamente- 13

Salonul din apartamente- 14

Numar maxim de paturi simple intr-o camera – 2

            Echipare sanitara

-Camerele trebuie sa dispuna de grup sanitar propriu (cada sau

cuva de dus, lavoar si WC)

Dotarea camerelor :

-       pardoseli acoperite integral sau partial cu covoare sau carpete

-       mobilier uniform ca stil si de calitate superioara

-       pat cu somiera cu saltea sau pat saltea relaxa

-       plapuma, pled sau paturi ( cate doua bucati de persoana)

-       perne mari

-       cearsaf pentru pat si cearsaf plic pentru pled, patura si plapuma

-       cuverturi de pat

-       masa si scaune

-       dulap cu spatii amenajate pentru haine cu umerase

-       cuier

-       oglinda sau toaleta la dispozitia turistilor

-       veioza sau aplica la capul patului

-       prosoape pentru fata

-       prosoape plusate pentru baie (1bucata/ persoana)

-       perii pentru haine sau pantofi

-       scrumiere (optional)

-       perdele transparente

-       perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii.

-       Pahare (2 bucati de persoana).

-        Televizor si aparat de radio in camera,

-       garsoniera sau apartament.

 

Garsonierele si apartamentele vor avea in plus:

–  fotolii sau canapea;

–  masa sau masuta;

–  perdea, covor de calitatea celor din dormitor;

–  frigider;

–  set de pahare pentru apa, vin, coniac.

Dotarea bucatariilor:

• Plita electrica sau cu gaze.

• Vase si ustensile de bucatarie.

•Echipament pentru păstrarea prin frig a alimentelor.

Alte criterii:

• Telefon la dispoziția turiștilor.

• Minimum o persoana din cadrul pensiunii sa fie absolventa a unui

curs de formare in domeniu.

• Anexele gospodaresti pentru cresterea animalelor si pasarilor vor

fi amplasate si intretinute astfel incat sa nu creeze disconfort

pentru turisti.

• Animalele de la care provin lactatele sa fie  atestate sanatoase,iar

produsele din  carne sa fie examinate sanitar-veterinar.

 

 

 

Criteriile minime care trebuie respectate de pensiunile turistice

de 4 margarete, din mediul rural

 

Criterii generale:

• Cladirile, inclusiv anexele gospodaresti,trebuie sa fie in stare foarte buna.

• Caile de acces proprii si spatiile inconjuratoare ale pensiunii trebuie sa fie bine intretinute.

• Este necesar ca pensiunea sa aiba:

– curte proprie, cu spatii verzi;

– imprejmuiri estetice si eficiente;

– curte cu amenajari florale;

– suprafete de joaca pentru copii;

–     parcare proprie.

Organizarea spațiilor:

• Accesul în camerele de dormit si in grupurile sanitare trebuie sa fie  direct, fara  a se trece prin alte camere folosite pentru dormit.

• Holul de primire, in suprafata minima de12 metri patrati, va fi mobilat si decorat.

• Sufrageria trebuie dotata cu echipament adecvat, de calitate superioara si cu inventar de servire de calitate.

• Camerele vor avea grup sanitar propriu

 

Instalatii:

• Incalzire centrala sau cu gaze la soba de teracota, mai putin la unitatile

sezoniere estivale.

• Sursa de incalzire in camerele de baie (incalzire centrala sau alte echipamente

admise).

• Instalatie de apa curenta calda/rece la bucatarie.

• Racord la reteaua publica de canalizare sau la mijloace proprii de colectare si

epurare.

 

Suprafata minima a camerelor (metri patrati):

- Camera cu un pat- 16

- Camera cu 2 paturi- 20

- Dormmitor din apartamente- 20

- Salonul din apartamente- 20

Numar maxim de paturi simple intr-o camera – 2

 

Dotarea camerelor :

-       pardoseli acoperite cu covoare sau mocheta de buna calitate (pardoselile din parchet, marmura si alte materiale similare poti fi partial acoperite).

-       mobilier uniform ca stil si de calitate superioara

-       pat cu somiera cu saltea sau pat saltea relaxa

-       saltea din lana cu o grosime de 5 cm

-       perne mari

-       plapuma, pled sau paturi ( cate doua bucati de persoana).

-       cearsaf pentru pat si cearsaf plic pentru pled, patura si plapuma

-       cuverturi de pat

-       masa si scaune

-       dulap cu spatii amenajate pentru haine cu umerase

-       cuier

-       oglinda sau toaleta la dispozitia turistilor

-       veioza sau aplica la capul patului

-       prosoape pentru fata

-       prosoape plusate pentru baie (1bucata/ persoana)

-       perii pentru haine sau pantofi

-       scrumiere (optional)

-       perdele transparente

-       perdele obturante sau alte mijloace de obturare a luminii.

-       Pahare (2 bucati de persoana).

-        Televizor si aparat de radio in camera,

-       garsoniera sau apartament.

-       Televizor si aparat de radio in spatii comune

                     Garsonierele si apartamentele vor avea in plus:

-       fotolii sau canapea;

-       masa sau masuta;

-       perdea, covor de calitatea celor din dormitor;

-       frigider;

-       set de pahare pentru apa, vin, coniac.

-       Dotarea bucatariilor:

-       Plita electrica sau cu gaze.

-       Cuptor cu microunde.

-       Vase și ustensile de bucatarie.

-        Echipament pentru pastrarea prin frig a alimentelor.

Alte criterii:

-       Telefon la dispozitia turistilor.

-       Minimum o persoana din cadrul pensiunii sa fie absolventa a unui curs de formare în domeniu (în cazul pensiunilor cu peste 5 camere, criteriul este obligatoriu).

-       Anexele gospodăresti pentru cresterea animalelor si pasarilor vor fi amplasate si intretinute astfel incat sa nu creeze disconfort pentru turisti.

-       Animalele de la care provin lactatele sa fie atestate ca sanatoase, iar produsele din carne sa fie examinate sanitar-veterinar.

-       Minimum 20% din alimente sa provina din surse locale.

-       Asigurarea posibilitatii turistilor de a achizitiona suveniruri, produse alimentare sau nealimentare cu specific local.

 

 

 

Conditii obligatorii pe care trebuie sa le respectati

 

Optiunile dumneavoastra privind clasificarea impun, pe langa conditiile obligatorii pentru ca pensiunea sa fie functionala si existenta unor conditii suplimentare pe care trebuie sa le asigurati:

 

•           Mentinerea grupurilor sanitare in perfecta stare de functionare si curatenie.

•           Furnizarea apei calde la grupurile sanitare si in spatiile de productie din structurile de primire turistice unde acest criteriu este obligatoriu, potrivit normelor.

•           Asigurarea unor temperaturi minime de 18° Celsius in timpul sezonului rece in spatiile de cazare si de servire a mesei.

•           Detinerea autorizatiilor: sanitara, sanitar-veterinara, de mediu si de prevenire si stingere a incendiilor – PSI, in cazul unitatilor pentru care, potrivit legii, este obligatorie obtinerea acestora.

•           Programul de functionare al discotecilor sau al altor unitatii cu program muzical, organizate in aer liber, sa nu depaseasca ora 1:00 noaptea.

•           Functionarea structurilor de primire turistice numai in cladiri salubre, cu fatade zugravite si bine intretinute.

•           Evitarea poluarii fonice, in sensul respectarii nivelului maxim de zgomot stabilit prin reglementari specifice.

•           Respectarea reglementarilor legale in vigoare ce privesc activitatea desfasurata prin structura de primire turistica.

•           Expunerea la loc vizibil a firmei, cu denumirea si tipul unitatii si insemnele privind categoria de clasificare.

Criterii suplimentare

In plus fata de conditiile obligatorii si criteriile minime prezentate, se vor respecta anumite criterii suplimentare, in functie de categoria in care se incadreaza pensiunea. In acest sens, proprietarii unei pensiuni pot alege intre urmatoarele criterii suplimentare:

 

- Construcţii, aspect general si echipare exterioara

- Drum carosabil pana la poarta pensiunii 3 puncte

- Semnalizare (indicator) de la soseaua principala 2 puncte

- Situarea intr-o zona nepoluata fonic, vizual sau olfactiv 6 puncte

- Iluminat exterior 3 puncte

- Incadrarea in stilul arhitectural cu specific local 7puncte

- Izolarea fonica a cladirii 6 puncte

- Ambianta generala a exteriorului:

– Aspectul constructiilor 10 puncte

– Aspectul anexelor gospodaresti 10 puncte

– Amenajarea spatiilor exterioare (curte, livada, gradina, spatii amenajate in aer

liber pentru divertisment) 10 puncte

 

Dotarea camerelor:

- Izolarea fonica intre camere si spatiile comune 8

- Salon de primire – living cu spatiu amenajat pentru deconectare, lectura,

conversatie 10

- Draperii sau jaluzele pentru obturarea luminii 3

- Semineu 9

- Biblioteca (carti, reviste, ziare, albume) 8

- Dotare cu jocuri de societate (sah, table, rummy, carti de joc) 4

- Biliard  8

- Tenis de masa 8

- Aer conditionat 10

- Telefon în fiecare camera 10

- Decorarea de ansamblu a interiorului 10

- Calitatea mobilierului, armonia culorilor 10

 

 

 Dotarea bucatariilor:

- Adaptarea suprafetei si a dotarilor la numarul de camere 8

- Vesela si ustensile de bucatarie de buna calitate, nedesperecheate, in numar

corespunzator capacitatii de cazare 6

Aparatură electrica:

– Robot-mixer 3

– Cafetiera 3

– Cuptor cu microunde 6

– Hota 8

- Masina de spalat vase 10

 

Alte dotari si amenajari:

 

- Masa si fier de calcat 2

- Masina automata de spalat rufe 10

- Foehn 3

- Gratar in aer liber 3

- Locuri de joaca amenajate pentru copii 10

- Sala de fitness 10

- Sauna 10

- Piscina an aer liber 8

- Piscina acoperita 10

- Terenuri de sport proprii sau intermediare la terti 8

- Obiecte si echipamente pentru practicarea sporturilor (schiuri, sanii, biciclete) 8

- Aparat video 2

- Antena satelit prin cablu 2

- Posibilitati de participare, ca divertisment, la unele activitati gospodaresti 8

 

Proprietarii de pensiuni pot alege intre criteriile suplimentare enumerate mai sus, cu conditia sa

acumuleze numarul de puncte necesar pentru categoria din care face parte pensiunea.

Punctajele sunt valabile atat pentru pensiunile turistice urbane, cat si pentru cele rurale:

5 stele/margarete – 150 puncte

4 stele/margarete – 120 puncte

3 stele/margarete – 80 puncte

2 stele/margarete – 40 puncte

 

Cum se clasifica  spatiile de preparare si servire a mesei

Inainte de a incepe sa va construiti sau sa va amenajati pensiunea, trebuie sa va ganditi nu numai la categoria in care doriti sa fie clasificata aceasta, ci si la standardul la care doriti sa fie cotat spatiul de preparare si servire a mesei. Asadar, aveti urmatoarele variante pentru care puteti opta:

• Clasa A –    camera pentru servirea mesei si recreere, cu loc pentru prepararea hranei, numai pentru turisti.

• Clasa B –    camera pentru servirea mesei si recreere, in folosinta comuna cu proprietarul, cu acces la bucataria acestuia.

• Clasa C –    numai acces la bucataria proprietarului, fara camera de servit masa sau recreere.

In acest caz, turistul fie nu ia masa in cadrul pensiunii, fie isi prepara singur hrana si mananca in camera in care doarme.

 

 

INFINTARE PENSIUNI – NORME METODOLOGICE

Trebuie sa deveniti persoana juridica (societate comerciala, societate familiala sau persoana fizica autorizata). Astfel veti obtine certificat de inregistrare la Registrul Comertului, act constitutiv (pentru societate comerciala) sau autorizatie de funstionare (pentru societate familiala sau persoana fizica autorizata) si anexele cu avizele/acordurile si/sau autorizatiile legale (PSI, sanitar, sanitar-veterinar si mediu).

Daca cladirea unde doriti sa desfasurati activitatea nu e realizata inca si doriti sa-i dati de la inceput destinatie turistica, va mai este necesar si un aviz privind amplasamentul si functionalitatea obiectivului de la ANT(Autoritatea Nationala de Turism, fostul Minister al turismului, acum parte din Ministerul transporturilor, constructiilor si turismului).

Daca constructia este realizata deja, trebuie sa depuneti o documentatie pentru obtinerea cerificatului de clasificare tot la ANT.

 

CERTIFICAT DE CLASIFICARE – ACTE NECESARE

In vederea obtinerii certificatului de clasificare agentii economici proprietari si/sau administratori de structuri de primire turistice vor intocmi o documentatie cu urmatorul continut:
- cerere de eliberare a certificatului de clasificare
- certificat constatator de la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul de activitate si structura actionariatului
Agentul economic poate furniza informatiile respective si prin prezentarea copiilor dupa actele de constituire a societatii
- certificat de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului, insotit de anexele privind avizele/acordurile si/sau autorizatiile legale (P.S.I., sanitara, sanitar-veterinara, de mediu si de protectia muncii, dupa caz, pentru fiecare structura turistica ce face obiectul clasificarii
- schita privind amplasarea si adresa unitatii **
- schita privind structura, amplasarea si nominalizarea camerelor, respectiv a spatiilor de alimentatie **
- fisa privind incadrarea nominala a camerelor si a spatiilor de alimentatie pe categorii de clasificare **
- avizul specific privind amplasamentul si functionalitatea obiectivului emis de ANT (in cazul constructiilor noi)
- certificat de inmatriculare;
- actul constitutiv sau autorizatia de functionare in cazul asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate.

Documentatia de clasificare se transmite la ANT – Directia Generala Autorizare, care va verifica indeplinirea criteriilor de clasificare si intocmeste certificatul de clasificare.

Certificatul de clasificare va fi insotit de fisa privind incadrarea nominala a camerelor si, respectiv, fisa privind structura spatiilor de alimentatie destinate servirii turistilor, prin care se stabilesc capacitatea si structura unitatii. Agentul economic va solicita DGA din cadrul ANT clasificarea structurilor de primire turistice si/sau a structurilor de alimentatie destinate servirii turistilor cu minimum 60 de zile inainte de darea lor in folosinta.
Verificarea la fata locului a indeplinirii criterilor se face de catre specialisti din cadrul ANT – DGA cu sprijinul si colaborarea unor specialisti desemnati de consiliile judetene, consiliile locale si de reprezentanti ai asociatiilor profesionale de turism, in prezenta reprezentantului agentului economic in cauza.

 

ELIBERAREA CERTIFICATULUI DE CLASIFICARE – TERMENE MAXIME

Eliberarea certificatului de clasificare se face in termen de cel mult 60 de zile de la data primirii documentatiei de clasificare complete.
In situatia in care s-au modificat conditiile care au stat la baza acordarii clasificarii astfel incat, nu se mai asigura categoria de clasificare acordata, agentul economic este obligat sa solicite o noua clasificare a structurii de primire turistice in cauza, in termen de 30 de zile de la aparitia modificarilor.
In acelasi termen este obligatorie solicitarea eliberarii unui nou certificat de clasificare in cazul trecerii structurii turistice in proprietatea si/sau in administrarea altui agent economic.
Certificatele de clasificare eliberate vor fi vizate de DGA din 3 in 3 ani. Agentul economic va solicita vizarea certificatului cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acestuia sau de la ultima viza.

Desfasurarea de activitati (de cazare, alimentatie si alte servicii specifice) in structuri de primire neclasificate, cu certificate de clasificare expirate sau cu o alta structura a spatiilor decat cea stabilita prin certificatul de clasificare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de pana la 100.000 ron, potrivit art.11 din HG nr.1328/2001.

Schitele si fisele (parte din documentaria pentru obtinerea certificatlui de clasificare) vor fie elaborate conform anexelor la Ordinul nr. 510 din 28 iunie 2002 pentru aprobarea normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice (PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 582 bis din 6 august 2002) modificat si completat de Ordinul nr.911 din 26 noiembrie 2002 privind modificarea si completarea Ordinului 510 din 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice (PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 898 din 11 decembrie 2002) si Ordinul nr.188 din 28 februarie 2003 privind modificarea si completarea Ordinului nr.510 din 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice (PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 181 din 24 martie 2003).

  • Sergiu

    Buna ziua. Am o nelamurire referitoare la cerintele minime pentru pensiune cu 3 margarete: suprafata camerelor de 13 mp include si baia proprie camerei? sau doar efectiv zona de dormitor sa fie de minim 13 mp? multumesc

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara