Cum sa negociezi o chirie mai mica

Cum poti sa obtii o chirie mai micaDeoarece majoritatea celor care vor sa intre in afaceri nu dispun de banii necesari pentru achizitionarea unui spatiu, alegerea unei chirii pentru locatia afacerii este solutia optima. Chiria are anumite beneficii. Nu trebuie sa-ti faci asa multe griji ca si in cazul constructiei efective, suma este mult mai mica decat rata pentru un imprumut acordat pentru constructia locatiei.

Pana sa semnati orice tip de contract, fie ca este unul pe termen scurt sau lung, trebuie sa-ti faci temele. Stabileste daca proprietarul este cineva cu care vei mai realiza relatii financiare. Afla de ce spatiul respectiv este vacant. Nu in ultimul rand fii sigur ca acea locatie este potrivita pentru un restaurant.

Inainte de a semna contractul

Daca planuiti sa faceti renovari, asigura-te ca locatia indeplineste normele de functionare si ca va primi toate aprobarile de care are nevoie (autorizatie de mediu, autorizatie de protectia muncii, PSI). Daca ai verificat toate criteriile necesare pentru ca locatia sa obtina acele aprobari, este posibil sa ajungi la concluzia ca renovarile sunt prea scumpe si ca locatia nu mai este de actualitate.

Posibile probleme care pot aparea atunci cand efectuezi renovarea:

Lipsa bailor – In cazul restaurantelor sunt anumite reglementari privind numarul wc-urilor raportat la capacitatea restaurantului. Trebuie sa vezi daca exista destul spatiu pentru amplasarea acestora (la fiecare 10 persoane este necesar un wc atat pentru barbati cat si pentru femei).

Lipsa ventilatiei – Bucatariile restaurantelor produc foarte mult fum, aburi si mirosuri. De aceea, instalatia de ventilatie este necesara, nu doar pentru a mentine in sala de mese un miros placut, dar si ca bucataria sa fie un spatiu de lucru sanatos si curat. Amplasarea unei ventialtii, care va deversa aceste mirosuri si fum in exterior poate fi o problema, mai ales la cladirile vechi si in zone cu case inghesuite.

Gunoiul – Restaurantele produc foarte mult gunoi. Ai unde sa depozitezi acel gunoi? Ridica cineva acel gunoi?

Dupa ce ai stabilit toate reparatiile care trebuie sa le efectuezi, discuta cu proprietarul si vezi ce costuri de reparatii isi asuma sa le achite. Daca locatia este situata intr-o zona foarte cautata, este posibil ca tu sa suporti intreaga plata. Daca insa, locul este vacant, ar trebui sa-i amintesti proprietarului ca nu ar trebui sa platesti pentru renovarile si reparatiile pe care nu le poti lua cu tine la finalul contractului. Daca proprietarul refuza si tu nu iti permiti asemenea costuri, atunci cauta alta locatie.

Realizeaza un portret al proprietarului si al locatiei

Intreaba locatarii din jur care este parerea lor despre proprietar si care este istoria acelei locatii. Intreaba daca este usor de lucrat cu proprietarul sau o sa creeze probleme. Ii poti intreba ce parere au despre deschiderea unui restaurant in acea locatie. Daca spun ca deschiderea unui restaurant este o idee fantastica, tine minte, este parerea lor, nu neaparat o realitate de piata.

Negociaza chiria

In functie de locatia restaurantului, poti negocia chiria. Daca locatia este intr-o zona foarte aglomerata, strabatuta de oameni de afaceri, sansele de a negocia cu succes o chirie mai mica scad drastic.

Daca locul a fost vacant in ultimele luni, atunci probabil veti obtine un pret al chiriei mai mic. Tine minte, proprietarul unei cladiri este interesat de o afacere in cladirea lui. Acest lucru fiind singurul prin care acea cladire ii va genera un profit. A avea o afacere in cladire poate atrage noi afaceri in zona si va creste valoarea proprietatii. Amintitii aceste lucruri atunci cand negociati. Este in beneficiul lui ca tu sa deschizi o afacere in acea locatie.

Cerintele cele mai comune care se negociaza:

A nu plati chirie pana in momentul deschiderii efective a afacerii.

A plati o chirie mai mica in primul an de activitate, ca aceasta sa creasca de la an la an.

Includerea costurilor de reparatii in chirie. Propietarii accepta mult mai usor aceasta varianta decat sa scoata bani din buzunar pentru plata reparatiilor.

Durata contractului

Nu incheia contracte pe o perioada lunga. Cel putin nu in primul an de afacere. Daca restaurantul da faliment, nu vrei sa fi blocat cu un contract pe patru ani in care va trebui sa platesti chirie, o chirie pe care nu o poti platii. Asigura-te ca ai anumite clauze in contract in cazul falimentului. Daca propietarul nu accepta aceste clauze, gandeste-te de doua ori inainte de a incheia contractul.

  • http://www.pensiunea-ramona-tulcea.ro/ Pensiunea Ramona Tulcea

    Restaurant Pensiunea Ramona Tulcea , masa calda 0745142098 0758045508 0240527179

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara