Exemplu plan de afaceri ferma de porci

Exemplu plan de afaceri ferma de porci | Pafaceri.roUrmatorul exemplu plan de afaceri ferma de iepuri a fost realizat folosind urmatorul model tip de plan de afaceri. Va sugerez sa-l consultati inainte de a va construi propriul dumneavoastra plan de afacere si de a citi exemplul de mai jos.

 

 

 

 

I. Acest exemplu plan de afaceri ferma de porci are urmatorul cuprins:

 

I.     Cuprins

II.    O descriere generala a afacerii

III.   Produse si servicii

IV.   Plan de Marketing

V.    Plan operational

VI.   Management si organizare

VII. Costuri pentru inceputul afacerii si capitalizare

VIII.   Plan financiar

 

 

II.    O descriere generala a afacerii

 

Firma S.C. „Ferma fermierului” S.R.L. s-a infiintat in 20.12.2010, cu un capital social integral privat de 200 lei, inmatriculata in Registrul Comertului cu nr. J xx/xxxx/2010, cod unic de inregistrare: R xxxxxxx. Obiectul principal de activitate al societatii il reprezinta „cresterea porcinelor in sistem intensiv in fermele de porci”.

 

Prezentul plan de afaceri este intocmit in vederea stabilirii uni set de obiective pentru primii 5 ani de activitate, dupa cum urmeaza: pentru primul an de activitate ne-am propus obtinerea unui efectiv porcin ce va fi valorificat, de aproximativ 1.480 grasuni (dupa cum am detaliat in partea de previziune a veniturilor, mai exact, previzionarea efectivului de porci).

Pentru cel de-al doilea an de activitate, ne-am propus cresterea cu 50% a efectivului de scroafe introduse la reproductie, si, implicit cresterea efectivului de porci ce vor fi valorificati, tot cu 50%.

Pentru cel de al treilea an de activitate, dorim cresterea cu 200% a efectivului de sacrificat si reinvestirea profitului din primii 2 anii de activitate in construirea celei de-a doua locatii, in judetul Arad.

In cel de-al patrulea an de activitate, luam in calcul, construirea propriului nostru abator, la ferma din Timisoara, unde sa sacrificam porcinele, si, o crestere a efectivului de sacrificat, per ansamblu, adica atat a fermei din Timisoara cat si a celei din Arad, de 500%, fata de cel de al treilea an de activitate.

Pentru cel de al cincilea an de activitate, ne-am propus dublarea efectivului de sacarificat, fata de anul precedent.

 

III.   Produse si servicii

 

Produsul oferit

Datorita faptului ca produsul oferit de ferma noastra este carnea de porc, vom face o scurta prezentare ale caracteristiciilor si beneficiilor consumului de carne de porc.

Prin carne se intelege musculatura striata a carcasei animalului, impreuna cu toate tesuturile cu care vine in legatura naturala, adica impreuna cu tesutul conjunctiv, tesutul gras, tesutul osos, vasele de sange si nervii care se gasesc in musculatura striata. Compozitia chimica a carnii de porc este determinata de proportia diferitelor tesuturi, proportie care variaza in functie de varsta, specie, starea de ingrasare si regiunea anatomica.

Carnea de porc – sursa de nutienti

Proteinele furnizate de carnea de porc de calitate (musculatura) sunt proteine de prima calitate, adica furnizeaza toti aminoacizii esentiali necesari in proportiile apropiate ale proteinei etalon.

Lipidele din carnea de porc (reprezentand in medie circa 7,5 g/100 g carne), sunt o sursa importanta de acid linoleic conjugat, care in lumina celor mai recente studii, poate furniza protectie impotriva unor forme de cancer, precum si a unor afectiuni cardiace datorita proprietatilor sale antioxidante.

Carnea de porc este si o excelenta sursa de vitamine si oligoelemente, asigurand necesarul intre 10% (pentru acidul pantotenic) si 65% (pentru tiamina – vitamina B1) din doza zilnica recomandata. De asemenea, este o sursa excelenta de piridoxina, ciancobalamina, biotina, niacina – vitamine liposolubile indispensabile unui metabolism sanatos.

Mineralele continute de carnea de porc asigura intre 9% (pentru fier) si 36% (pentru zinc) din doza zilnica recomandata, dar si de fosfor si magneziu. Cautam in alimente exotice (muschi argentinian, somon norvegian, branza elvetiana etc.) sursa noastra zilnica de zinc, importanta atat pentru functionarea pancreasului cat si pentru cresterea imunitatii organismului, fiind implicat in formarea anticorpilor, si uitam de o sursa foarte la indemana si foarte autohtona si traditionala in dieta romaneasca – carnea de porc.

 

IV.   Plan de Marketing

 

Promovare

Din punct de vedere al promovarii, am ales sa aplicam metoda contactarii directe ale celor mai apropiate abatoare din tara, a marilor centre comerciale si a atragerii de posibili clienti de pe piata externa. Pentru piata externa vom folosii site-ul www.alibaba.com, unde ne vom prezenta intreaga oferta. De asemenea vom crea si un website in 5 limbi de circulatie internationa, unde ferma va fii prezentata in intregime. De asemenea se va alege o campanie agresiva de tip “postare anunturi” in toate ziarele de anunturi publicitare, cat si pe toate site-urile mari de anunturi agricole. In acestea se va trece oferta de carcase de porc, cat si pretul pe kg sau in viu. Pentru publicitate vom opta la aplicarea de banere pe site-urile online din domeniu, care au un trafic de peste 100 de mii vizitatori pe luna.

Concurenta

Intotdeauna am considerat concurenta ca fiind unul dintre cele mai importante parti ale unui produs. Pe noi ne motiveaza faptul ca avem parte de concurenta, raportat la marimea fermei, atat din punct de vedere al suprafetei, cat si din punct de vedere al efectivului de porcine, avem trei principali concurenti.

Dintre acestia, doi concurenti au propriul abator de sacrificare al animalelor, dar si un lant propriu de magazine de desfacere al carnii si preparatelor din carne de porc. Celalalt concurent, s-a axat pe exportul de carne de porc in tarile din cadrul Uniunii Europene.

Consumatorii

In mod indirect, consumatorii nostrii sunt toate persoanele care consuma carne de porc. In mod direct clientii nostrii vor fii toate firmele care vor sa le livram porci.

 

V. Plan operational

 

Personal

Pentru buna desfasurarea a activitatii fermei, societatea are ca si personal :

 

- un administrator;

- un contabil;

- 1 medic veterinar;

- 6 ingrijitori.

 

Toti angajatii lucreaza in regim normal de lucru, si anume 8 ore / zi. Administratorul reprezinta societatea fata de autoritatiile de stat, terti si in justitie, efectueaza toate actele de administrare si gestionare a societatii, avand toate competentele necesare pentru a actiona in numele societatii, pentru a autoriza actele si operatiunile de gestiune si orice acte de dispozitie. Administratorul deschide conturi in lei si valuta si poate utiliza fondurile financiare ale societatii, gestionandu-le in interesul obiectivelor societatii.

 

Cei doi medici si ingrijitorii, lucreaza in doua schimburi pentru a se putea asigura supravegherea constanta a porcinelor din ferma, evitandu-se astfel, eventualele incidente.

 

 

Firma

 

Firma S.C. „Ferma fermierului” S.R.L. s-a infiintat in 20.12.2010, cu un capital social integral privat de 200 lei, inmatriculata in Registrul Comertului cu nr. J xx/xxxx/2010, cod unic de inregistrare: R xxxxxxx. Obiectul principal de activitate al societatii il reprezinta „cresterea porcinelor in sistem intensiv in fermele de porci”.

 

Ferma este condusa de unicul asociat care are si functia de administrator, rezolvarea problemelor financiare si contabile sunt in subordinea contabilului, ferma mai are contracte de colaborare cu 2 medici veterinari care se ocupa si de supravegherea celor 20 de ingrijitori.

 

Ferma este amplasata in apropierea orasului Timisoara, terenul pe care s-a ridicat constructia propriu-zisa este proprietatea personala a asociatului, deci nu se plateste chirie pentru spatiul locativ. Ferma are o suprafata de 2.500 metrii patrati, pentru stabilirea suprafetei de constructie s-a tinut seama de respectarea conditiilor necesare cresterii animalelor, conforme atat cu legislatia in vigoare din Romania, cat si cu normele Uniunii Europene, dupa cum urmeaza:

- la amplasarea fermei s-au tinut cont in primul rand de criteriile sanitar-veterinare referitoare la izolarea crescatoriei de porci fata de zonele locuite, asigurand  un cordon sanitar nepopulat imprejurul fermei de 1.500 m;

- apoi s-a luat in calcul posibilitatea crearii cailor de acces pentru aprovizionarea cu furaje si alte materiale;

- in cele din urma, au fost luate masuri privind impactul asupra mediului pe care il au colectarea si deversarea dejectiilor;

Caracteristicile constructiei:

- in conformitate cu Ordinul nr. 171 / 13.09.2000 pentru aprobarea normelor sanitar-veterinare privind protectia porcilor, materialele folosite pentru constructiile grajdurilor precum si echipamentele cu care porcii intra in contact nu sunt daunatoare acestora, si sunt usor de curatat, spalat si dezinfectat;

- circuitele electrice si echipamentele sunt instalate in concordanta cu regulile nationale de aplicare a masurilor de protectia muncii, si PSI pentru a se preveni accidentele;

- porcii nu trebuie sa fie tinuti permenent in intuneric, pentru rezolvarea acestui aspect au fost luate masuri care sa permita o iluminare artificiala sau naturala, corespunzatoare cerintelor fiziologice si de comportament;

- pardoseala este neteda, nealunecoasa, astfel incat, sa nu cauzeze accidente, raniri sau suferinte;

- adaposturile pentru porci au fost construite in asa fel incat sa permita fiecarui porc: sa stea intins, sa se odihneasca si sa stea in picioare fara dificultate; sa aiba un loc curat unde sa se poata odihni; sa vada alti porci;

- in conformitate cu Odinul nr. 171 / 2000 suprafetele minime de pardoseala pentru fiecare porc sunt urmatoarele:

-          0,15 m² pentru porcii in greutate medie de pana la 10 kg;

-          0,20 m² pentru porcii in greutate medie intre 10 si 20 kg;

-          0,30 m² pentru porcii in greutate medie intre 20 si 30 kg;

-          0,40 m² pentru porcii in greutate medie intre 30 si 50 kg;

-          0,55 m² pentru porcii in greutate medie intre 50 si 85 kg;

-          0,65 m² pentru porcii in greutate medie intre 85 si 110 kg;

-          1 m² pentru porcii in greutate medie de peste 110 kg;

- pentru realizarea parametrilor de microclimat s-au utilizat surse de incalzire numai in sectorul de maternitate si in sectorul de tineret pentru varstele mici;

- ventilatia este naturala, realizata prin construirea de panouri rabatabile la ferestre;

- elementele de constructie ale halelor, sunt din caramida si panourile de lemn cu izolatie;

- in compartimentul de asteptare:

-          scrofitele si scroafele sunt intretinute in grup, in boxe comune, asigurandu-se o suprafata de 1,3 – 1,5 m2 pe cap de animal;

-          marimea lotului este in functie de tipul si suprafata totala a boxei, variind intre 8 – 25 scroafe;

- scroafele in calduri sunt scoase din grup si mentinute individual pe perioada caldurilor, perioada in care are loc si monta;

- compartimentul de scroafe gestante asigura o suprafata de 1,5 m2 pe cap de animal;

- cu 3-4 zile inainte de fatare, scroafele vor fi izolate, dupa o prealabila spalare si dezinfectie, in boxe individuale de fatare:

-          aceste boxe asigura o restrictionare a miscarilor scroafei, permitand astfel manoperele privind asistenta la fatare si prevenind accidentele prin strivirea purceilor;

-          datorita faptului ca in aceste boxe, scroafa si purcei raman pe toata perioada lactatiei, au fost prevazute cu hranitori pentru scroafa si separat pentru purcei, sistem de adapare separat pentru scroafa si purcei;

-          spatiul destinat purceilor poate fi incalzit prin diferite sisteme (placi incalzitoare, becuri cu infrarosii) si sistem de evacuare a dejectiilor;

-          cel mai utilizat model de boxa de fatare in ferma noastra, este boxa de tip baterie, cu dimensiunile de 2,00 m pe 1,50 m, avand central spatiul destinat scroafei (2,00 m pe 0,60 m) pe gratar si doua zone laterale pentru purcei fiecare avand 2,00 m pe 0,45 m, avand o suprafata plina de 0,60 m pe 0,45 m formata dintr-o placuta incalzitoare;

-          tineretul va fi intretinut in boxe comune cu spatiu de odihna plin si spatiu cu gratare, pentru evacuarea dejectiilor;

-          suprafata utila asigurata pe cap de animal, pentru tineret, este de 0,30 m2 pana la greutatea de 30 kg, 0,40 m2 pana la greutatea de 35 – 40 kg (conform cerintelor in vigoare);

-          boxele sunt prevazute cu sistem de furajare si adapare automat, la nivelul accesibil purceilor;

-          pentru reducerea stresului de adaptare la diferenta de temperatura fata de maternitate, deasupra boxelor am montat o retea de prize care sa poata alimenta, in primele 4 – 6 zile, becuri cu infrarosii pentru incalzirea suplimentara a zonei de odihna a purceilor;

- halele de tineret ca si cele de maternitate, fiind spatii incalzite, au plafon si sistem de ventilatie reglabil:

-          preluarea tineretului se face la greutatea de 35 – 40 kg, din sectoarele proprii de cresa, iar la popularea cu tineret se va tine cont de asemenea de criteriile de lotizare in functie de sex si greutate si se va continua cu lotizari prin extractie pe toata durata ingrasarii;

-          gradul de tehnicitate al activitatii din acest sector, precum si din sectorul de tineret, nu este la fel de ridicat ca cel din sectorul de reproductie;

- porcii la ingrasat sunt cazati in hale cu amenajari interioare specifice acestei activitati. Intretinerea se face in boxe comune, marimea grupei fiind in functie de dimensiunile boxei, astfel incat, sa putem asigura o suprafata utila de 0,80 m2 pe cap de animal;

- boxele de ingrasare sunt dotate cu sistem automat de adapare si de furajare, cu spatiu separat de odihna si sistem de evacuare a dejectiilor;

 

Evacuarea dejectiilor si masuri de protectia mediului:

-          colectarea dejectiilor ( fecala, urina, apa tehnologica ) se face prin canalele cu perna de apa din boxe;

-          canalele pentru dejectii sunt prevazute cu prea-plin, sub forma de sifon, care preia o parte din suspensiile din canal si le dirijeaza in canalele colectoare;

-          canalele cu perna de apa din compartimente le golim periodic, la intervale de 50-80 zile si le spalam apoi cu apa prin presiune sau prin purjare, pentru indepartarea sedimentelor colmatate;

-          apele reziduale sunt conduse prin canale colectoare catre statia de epurare. Inainte de a intra in statie, apele trec printr-un camin cu site si gratare pentru retinerea resturilor grosiere dupa care ajung in bazinele de decantare unde are loc separarea mecanica prin sedimentarea suspensiilor;

-          apa decantata trece printr-un sistem de site in alt bazin de unde dupa ultima decantare partea lichida poate fi evacuata in iazuri biologice unde au loc procese de autoepurare naturala biologica sau poate fi utilizata pentru irigarea culturilor;

-          partea solida ramane pe platforma formandu-se o patura de namol unde fermenteaza si se deshidrateaza dupa care se poate folosi ca ingrasamant in agricultura;

-          pentru prevenirea poluarii mediului la nivelul fermei vom utiliza pentru curatenia mecanica pompe de mare presiune (30 – 50 atm.), cu mare randament, iar pentru dezinfectie se vor utiliza dezinfectanti cu spectru larg de actiune care sa inlocuiasca soda caustica si care sa nu se acumuleze in solul irigat cu ape reziduale provenite din adaposturile dezinfectate;

Accesul personalului in zona exploatatiei cu hale de animale:

-          se face numai in echipament de protectie si prin filtrul sanitar. Pentru aceasta filtrul sanitar este o cladire amplasata la intrarea in zona de exploatatie si este prevazuta cu sala de echipare-dezechipare pentru hainele de strada si cu sala pentru echipamentul de lucru de interior, aceste incaperi fiind separate intre ele de o sala de dusuri;

-          toata zona cu hale pentru animale este imprejmuita cu gard si intre aceasta zona si gardul exterior al unitatii exista, o zona de protectie sanitara;

-          pentru autovehicule, accesul in unitate se face numai printr-un dezinfector si numai in zona de protectie pentru punctele speciale, cum ar fi, rampa de incarcare sau buncarele de furaje.

Toate aceste informatii fiind spuse, trebuie sa precizam ca ferma respecta toate normele si cerintele in vigoare pentru asigurarea dezvoltarii unei activitati de durata.

 

 

Domeniul de activitate

In ceea ce priveste domeniul de activitate, ne axam momentan pe cresterea si comercializarea porcinelor, animalele vor fi livrate “in viu” abatorului “Amallisse” cu care am negociat un contract de preluare al acestora.

Tinand cont de faptul ca majoritatea oamenilor sunt consumatori de carne, iar orasul Timisoara are un numar mare de locuitori, nu ne facem griji in privinta esecului acestei ferme in viitor, pentru ca, nu se pune problema nedurabilitatii consumului de carne de porc, sau, cu atat mai putin renuntarea la consumul acesteia.

 

Obiectivele

Pentru primul an de activitate ne-am propus obtinerea unui efectiv porcin ce va fi valorificat, de aproximativ 1.480 grasuni (dupa cum am detaliat in partea de previziune a veniturilor, mai exact, previzionarea efectivului de porci).

Pentru cel de-al doilea an de activitate, ne-am propus cresterea cu 50% a efectivului de scroafe introduse la reproductie, si, implicit cresterea efectivului de porci ce vor fi valorificati, tot cu 50%.

Pentru cel de al treilea an de activitate, dorim cresterea cu 200% a efectivului de sacrificat si reinvestirea profitului din primii 2 anii de activitate in construirea celei de-a doua locatii, in judetul Arad.

In cel de-al patrulea an de activitate, luam in calcul, construirea propriului nostru abator, la ferma din Timisoara, unde sa sacrificam porcinele, si, o crestere a efectivului de sacrificat, per ansamblu, adica atat a fermei din Timisoara cat si a celei din Arad, de 500%, fata de cel de al treilea an de activitate.

Pentru cel de al cincilea an de activitate, ne-am propus dublarea efectivului de sacarificat, fata de anul precedent.

 

 

VI. Management si Organizare

 

 

Management

 

Conducerea va fi executata de administratorul fermei, care este si unicul asociat, Negoita Florin, absolvent al Facultatii de Economie Generala din cadrul Academiei de Studii Economice, cu experienta in conducerea unei ferme de 10 ani.

Administratorul reprezinta societatea fata de autoritatiile de stat, terti si in justitie, efectueaza toate actele de administrare si gestionare a societatii comerciale, avand toate competentele necesare pentru a actiona in numele societatii, pentru a autoriza actele si operatiunile de gestiune si orice acte de dispozitie. Administratorul deschide conturi in lei si valuta si poate utiliza fondurile financiare ale societatii, gestionandu-le in interesul obiectivelor societatii.

 

Organizare

 

Toti angajatii lucreaza in regim normal de lucru, si anume 8 ore / zi. Pentru buna desfasurarea a activitatii fermei, societatea are ca si personal :

 

- un administrator;

- un contabil;

- 1 medic veterinar;

- 6  ingrijitori.

Contabilul, Mazilu Marius este absolvent al Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor, Timisoara, sectia Contabilitate si Informatica de Gestiune, diploma de master in domeniu, si in prezent, doctorand in contabilitate.

 

Sfeia Dorel si Baban Ovidiu, sunt cei doi medici veterinari care au fost recrutati prin programul de ocupare a fortei de munca, ei fiind anterior someri. Ambii sunt absolventi ai Facultatii de Agronomie din Timisoara, specializarea Medicina Veterinara.

Cei doi medici si ingrijitorii, lucreaza in doua schimburi pentru a se putea asigura supravegherea constanta a porcinelor din ferma, evitandu-se astfel, eventualele incidente.

 

Ingrijitorii au fost selectati tot prin programul de ocupare a fortei de munca, pentru aceste posturi nefiind necesare anumite calificari.

Pentru ca angajatii sa fie motivati si sa isi indeplineasca bine sarcinile, societatea va rasplati eforturile acestora prin acordarea celui de-al treisprezecelea salariu, iar in perioada sarbatorilor se vor acorda prime, bonuri cadou sau diferite bonusuri, in functie de productivitatea fiecarui angajat in parte.

 

VII. Costuri pentru inceputul afacerii si capitalizare

Valoarea investitiei initiale am estimat-o la suma de 1.500.000 lei. Datorita faptului ca asociatul are varsta de 35 de ani, a putut accesa fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana in valoare de 900.000 lei, restul de 600.000 lei sunt contributie proprie.

costuri pt inceputul afacerii

 

 

 

 

 

 

Previzionarea efectivului de porci

 

- efectivul de pornire: 100 scroafe

 

- numar fatari scroafe pe an: 2 ( pentru anumite rase media poate ajunge la si la 2.4 fatari an/ ex. rasa duroc)

 

- fatari totale pe an: 200

 

- media purceilor fatati de o scroafa: 12

 

- purcei obtinuti in total per an: 2400

 

- pierdei in maternitate: 10%, adica 240 purcei

 

- purcei intarcati: 2160

 

- pierdei in cresa: 4%, adica 86 purcei

 

- purcei trecuti la ingrasare: 2074

 

- pierderi la ingrasare: 1%, adica 21 porci

 

- efectivul de porci obtinuti = 2053

 

Din efectivul de porci se retine un numar de 50 de scroafe in vederea introducerii in anul 2, in efectivul de reproductie.

 

- numarul de porci ce va fi vandut la abator in vederea sacrificarii: 2053

 

VIII.   Plan financiar

 

 

Previzionarea veniturilor

 

 

Venituri din vanzarea efectivului de porci:

 

2053 * 120 kg/bucata * 6 lei/kg = 1.478.160 lei

Observatie, pretul in viu/kg por la abator este mult mai mic decat pretul de “targ”. Eu am ales pretul de abator. La abator in momentul de fata pretul este de 6 Ron/kg.

 

 

Previzionarea cheltuielilor

 

Cheltuieli cu salariile
cheltuieli cu salariile

Contributii datorate la stat, de catre ferma pentru fondul de salarii: 28.55%

 

Total cheltuieli anuale cu salariile:

 

144.000 lei * 1.2855% = 185112 lei

 

Cheltuieli cu furajele, inclusiv TVA

 

Pentru a nu ne complica cu detalierea consumului de furaje pe diverse stadii de crestere / ingrasare a porcinelor, vom lua in calcul un consum mediu de furaj de 3 kg/cap scroafa/zi si 2 kg/cap porc/zi

 

Furajarea scroafelor:

 

365 zile * 100 scroafe * 3 kg/zi = 109.500 kg furaj

 

109.500 kg * 1 leu/kg = 109.500 lei

 

Intarcarea purceilor se face la varsta de aproximativ 40 zile, atingerea greutatii de 110-120 kg se face in aproximativ 200 de zile de la intarcare, cu un spor mediu de 450 grame pe zi si un consum de 2 kg furaj zilnic.

 

1.539 porci * 2 kg/cap porc/zi * 200 zile = 615600 kg furaj

 

615600 kg * 1 lei/kg = 615600 lei

 

Total cheltuieli cu furajele:

109.500 lei + 615600 lei = 725100 lei

 

 

Cheltuieli cu intretinerea fermei, inclusiv TVA
cheltuieli cu intretinerea fermei, inclusiv tva

 

Total cheltuieli:
144.000 lei + 725100 lei + 90.000 lei = 959100 lei

Total venituri: 1.478.160 lei

Total cheltuieli: 959.100 lei

PROFITUL brut = venituri – cheltuieli = 519060 lei
PROFITUL net = profitul brut – impozitul pe profit = 519060 lei – (16% * 519060 lei) = 436010 lei
Incepand cu al 2 lea an, investitia initiala este amortizata iar ferma va intra pe profit.
In concluzie, proiectul este fezabil.

Vezi aici si alte exemple plan de afaceri.

  • bogdan

    Foarte bun acest plan

  • iulian

    e super planul

  • Anonymous

    Da este rentabila.

  • George_fivia

    da ceva mai bun planul de afaceri dar mai trebuie revizuit un pic ai uitar scrofitele alea 50 care mai mananca 100 -150 de zile in plus pana la prima fatare ,intretinerea vierilor sau materialul seminal costa si un sfat nu te-as sfatui sa folosesti scroafe de prasila din rasa duroc care fata in medie 8-9 purcei ,decat daca vrei sa faci ameliorare pentru vieri terminali daca vrei un randament bun la numarul de purcei fatati si un spor bun pe zi iti recomand hibrizi din urmatoarele rase
                A                                                     B
    vier                  scroafa                      vier                      scroafa

    marele alb——- landrace                       pietrain  ———   duroc

    scroafe din incrucisarea A                  vieri din incrucisarea B
                                                              sau pietraini puri

    o asfel de scroafa costa ceva mai mult de 1000 de lei mai ales daca o iei gestanta
      trebuie luat in calcul si procentul de infertilitati care nu e de neglijat 5 scroafe care nu raman gestante modifica toate calculele.
     orcum e rentabil sa cresti scroafe asa ca dati drumu la afacere nu m-ai stati pe ganduri  va doresc tuturor multa sanatate , intelepciune si putere de munca.

  • George_fivia

     un plan mai bun ar fi o asociatie compusa din 3 membri A,B,C

    A) cresterea scroafelor,maternitate si cresa si livrarea purceilor in greutate de 25 kg catre B
    B)ingrasarea porcilor si producerea de ceriale (avand in vedere ca in acest sector se consuma mult furaj) livrarea porcilor vii in greutate de 110kg catre C
    C)abatorizarea , prepararea si desfacerea produselor din carne.
     
    in acest fel se reduce numarul de muncitori fiecare din cei trei pot sa se ocupe mai bine de sectorul sau ,sanse cu 30%mai mari de a accesa fonduri europene cresterea efectivului treptat in functie de desfacere iar pretul final fiind mai mic  decat pe piata deci putandu-se concura cu alte firme deja existente pe piata
     incepand cu A 100 scroafe ,1500 purcei,B ingrasarea 1500 porci   C abatorizarea 1500 porci preparare si desfacere in primul an
     se poate ajunge sa creasca in 5 ani cu 1000%daca se practica un pret bun de fiecare din asociati si sa ajunga produsul pe piata la un pret accesibil.
    un exemplu in Danemaeca se castiga doar 2,5 euro pe bucata de porc ingrasat nu stiu daca un roman ar creste un porc de la 25-110 kg pentru un castig sigur de 10 lei in 180 de zile ce ziceti?

     dar daca ai creste 15000 de porci cu 2,5euro in 180 de zile cu o desfacere sigura?ar fi un profit de 37500 euro in 180 de zile 6250 de euro pe luna profit
    75000 euro pe annu ar fi mult dar e un profit si iti da posibilitate de extindere ca piata este dar trebuie sa vii pe piata cu un produs de calitate la un pret mult sub pretul pietei
     va doresc toate cele bune!

  • Alexprep90

    ma ajutat mult acest plan…Multumesc! Succes in continuare

  • Cristi-DK

    Ca si o mica comparatie cu rezultatele pe care le avem in ferma in care lucrez momentan in Danemarca (o ferma cam veche de altfel…) planul referitor la reproductia scroafelor pare f modest. De ex noi avem 15,8 purcei fatati vii, 1,4 fatati morti, 10,5% mortalitate in maternitate (am avut ceva probleme dar in gen. este sub 10%) iar purcei intarcati/scroafa/an 32cap., obiectivul fiind 35!!!,(cu 2,4 fatari pe an) si 87% fecunditate. Ca si rasa materna avem scrofite Landrace x Yorkshire pe care le insamantam cu Duroc. Pe cand deschideti ferma din Arad as fi interesat de un loc de munca…:), pt. ca la toamna o sa ma intorc de tot in Arad. Mult succes in continuare!!!

  • daniel

    e bun planul tau dar nu cred ca profitul ar fi de 75000 euro anual,cred ca ai 18 ani si visezi sa iti infiintezi o crescaatorie de porci ,uiti sa scazi cheltuielile ,angajati trebuie platiti nu ? contributiile la stat pentru fondul de salarii nu ? impozitul pe profit nu ? utilitatile ,apa ,curent ,echipamentul pt muncitori ,vaccinurile pt animale nu ?
    refa  calculul si vezi ca ramai doar cu 35.000 pe an !

  • Anonymous

    Din cate vezi la final am scazut tot ce spui tu acolo. Atat ramane profit. Tie ti se pare mult pentru o afacere sa ai profit mediu pe luna 6.000 euro?

  • Anonymous

    Strategie buna, am sa o iau in vedere. Multumesc.

  • George_fivia

    domnule daniel tin sa va informez ca nu am 18 ani si nici nu visez.eu am scris ca profitul e de 2,5 euro pe porc deci profit in costul porcului se scad toate cheltuielile si ramane profit 2,5 euro acum intelegeti ? profitul in romania e chiar mai mare de 2,5 euro dar nu e o piata sigura.daca sunteti in domeniu putem sa mai vorbim daca nu cititi cu atentie si intelegeti ca profitul e bani care-i bagi in buzunar sau ii reinvestesti din profit nu se scad cheltuieli . o zi buna

  • George_fivia

    pe acest subiect se poate vorbi mult e un segment din zootehnie foarte complex si necesita multa experienta si o continua informare. un profit de 6000 de euro in romania e bunicel dar iti da posibilitatea sa cresti pana la 1000% sau chiar mai mult dar asta in functie de piata ca noi crescatori romani nu putem concura cu crescatori din europa deoarece ei produc mult mai ieftin porcul datorita genetici , tehnologiei asocierei si seriozitati si nu in ultimul rand a dobanzilor la credite plus ca ei au sprijinului statului
    La noi daca vrei sa cumperi genetica nu ai de unde, daca aduci din afara, aia nu vand ce au mai bun,credit daca faci te chinui sa poti plati rata la banca,parteneri lasa de dorit si nu te poti baza pe nimeni, statul roman vine cu taxe si impozite si multe controale la care trebuie contribuit deci in concluzie la noi e putin mai greu dar daca vrei se poate reusi va doresc toate cele bune si putere de munca

  • Cristi-DK

    Acum fiind criza, va asigur ca puteti cumpara scrofite de supercalitate genetica, producatorii din Danemarca abia asteapta clientul, ferma noastra este bombardata cu oferte care de care mai avantajoase, vanzatorii se bat si se “sapa” unii pe altii, e greu de crezut, dar “foamea”e f mare. Va pot face rost de ceva oferte daca sunteti interesati.

  • George_fivia

    eu nu sunt interesat sa cumpar dar poate fi util pentru alti, orcum iti multumesc ca esti interesat sa ajuti.

  • Ion valentin

    Esti prea visator ,eu te asigur ca profitul tau este cu mult mai mic daca nu chiar la jumatate .Ma repet refati calculele si vreau sa demonstrezi si cu imagini cum vei intarca tu cei 30 de purcei /an pe cap de scroafa. Nu vreau sa machinui sa detaliez iar datorita faptului ca observ ca tot ce am scris data trecuta a disparut de aici .Ma refer la faptul ca nici pana acum nu intelegi amanuntele minore si elementare.Dar poate ca tu vei reusi sa alaptezi cu biberoane purceii care nu vor avea loc la mamelonul(tata)scroafei…

  • Ion valentin

    Tu calculezi numai lucrurile bune pe cele rele nu prea le afisezi te anunt ca la o ferma vei avea si purcele care nu vor fi ( FERTILE).Si sunt foarte multe amanunte de care chiar nu le mai enumar iarasi. Succes.

  • Anonymous

    Constructia si utilarea fermei estimat la 450000 lei. Rog sa aprofundati daca aveti binevointa. Multumesc

  • Stancidaniel

    pt George_fivia nu vrei sa devii  manager la ferma pe care vreau sa o construiesc in jud Arad???

  • Nuam

    Ceva nu este in regula…
    Vindem 2053 Porci pe an si hranim 1539 

    2053 * 120 kg/bucata * 6 lei/kg = 1.478.160 lei
    1.539 porci * 2 kg/cap porc/zi * 200 zile = 615600 kg furaj

    Ceilalti 500 nu papa ?

  • Nuam

    Din ciclul vaca mea e calSe poate si mai bine Iepurele-Porc  :)
    Exemplu plan de afaceri ferma de porci
      ”Urmatorul exemplu plan de afaceri ferma de iepuri a fost realizat folosind urmatorul model tip de plan de afaceri. Va sugerez sa-l consultati inainte de a va construi propriul dumneavoastra plan de afacere si de a citi exemplul de mai jos.”

Newsletter

Facebook

Parteneri

TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi

Personalizat de Jellyfish web design Timisoara