Exemplu plan de afaceri restaurant

Plan de afaceri restaurant, pasii necesari pentru un restaurant de succesUn plan de afaceri este esential pentru orice tip de afacere, mai ales pentru cele noi. Prin crearea unui plan de afaceri pentru restaurant, tu realizezi doua lucruri:

1. Inveti ce inseamna sa ai un restaurant, de la partile componente, angajati, meniu pana la informatii despre competitia de pe plan local si cum sa realizezi un marketing mai bun decat al lor.

2. In caz ca ai nevoie de un imprumut, planul de afaceri este numai bun de prezentat bancii.

Un plan de afaceri este foarte bun, mai ales celor care sunt noi in afacerea cu mancare si restaurante. In timp ce cauti informatiile pentru a-ti construi planul, te poti lovi de probleme, la care nici nu te gandeai inainte de a incepe.

Majoritatea planurilor de afaceri au aceleasi capitole care trebuie sa fie atinse. Pentru a vedea un model ideal pentru planul tau de afaceri poti accesa urmatorul link: Un model plan de afaceri ideal pentru orice tip de afacere. In cazul nostru, o sectiune aparte pe care trebuie sa o adaugam la acest model este analiza industriei de restaurante. Mai jos iti voi prezenta, pe scurt, paritile necesare pe care trebuie sa le atingi atunci cand iti vei creea propriul plan de afaceri restaurant.

I. O descriere generala a afacerii

In ce tip de afacere vrei sa intri? Care este rolul tau in ea?

Majoritatea companiilor au o scurta descriere a activitatii lor, a misiunii lor. De cele mai multe ori in 30 de cuvinte ele pot explica de ce exista pe piata si care sunt principiile de ghidare pe care le folosesc. Poti incepe facand si tu acest lucru, iar aceasta scurta descriere sa o adaugi in planul tau.

Descrierea de mai sus trebuie urmata de prezentarea obiectivelor si pragurilor afacerii. Obiectivul este, putem sa-i spunem si asa, destinatia unde vrei sa ajungi, unde vrei sa ajunga afacerea ta. Pragurile sunt etape pe care le parcurgi pana sa-ti atingi obiectivul. De exemplu, un obiectiv poate fi, sa ajungi sa detii o afacere sanatoasa si de succes, care sa fie lider in serviciile oferite clientilor. In acest caz, pragurile pot fi tinte anuale de vanzari si anumiti indicatori care masoara satisfacerea clientilor.

Ce este important pentru tine la aceasta afacere?

Cui ii sunt adresate produsele tale? ( Stai putin timp la aceasta intrebare – ii vei acorda un raspuns mai amplu in sectiunea Plan de marketing).

Descrie segmentul de piata pe care iti vei desfasura activitatea. Acesta are un ritm de crestere? Ce schimbari prevezi ca se vor intampla pe piata, pe o perioada scurta de timp, dar pe o perioada lunga de timp? Ce vei face pentru a profita de ele?

Analizeaza competitia si descrie punctele lor tari si competentele lor de baza. Care sunt factorii care le fac pe aceste firme sa reuseasca? Care crezi ca sunt principalele tale atu-uri in raport cu competitia? Ai experienta in acest domeniu, anumite abilitati de adaptabilitate ridicate, esti destul de puternic sa rezisti acestei aventuri?

Pornesti in aceasta afacere: singur, cu alti parteneri, asociat cu o corporatie, etc? De ce ai ales aceasta forma ?

II. Produse si servicii

Descrie in detaliu produsul sau serviciul pe care vrei sa ajungi sa-l vinzi, in cazul nostru (feluri de mancare si bauturi, desene, fotografii, brosuri de vanzari etc.).

Care sunt factorii care iti vor oferi avantaje sau dezavantaje fata de competitie? Exemplele trebuie sa contina niveluri de calitate, evidentierea unicitatii sau marcii proprietarului.

III. Plan de marketing

Nu conteaza cat de bun este produsul sau serviciul oferit, o afacere nu poate reusi fara o strategie de marketing bine pusa la punct. Aceasta etapa incepe cu o analiza sistematica a pietei. Este foarte periculos sa-ti asumi faptul ca deja stii ce se intampla pe piata si care sunt tendintele ei, fara un studiu in prealabil. Trebuie sa faci acest studiu ca sa fii sigur ca te afli pe drumul cel bun. Utilizati procesul de planificare al afacerii drept oportunitate pentru a strange date si raspunsuri la intrebari. Timpul tau va fi bine folosit.

Cateva din lucrurile pe care poti sa le faci: poti contoriza traficul unei anumite locatii, poti nota competitorii, poti lua interviuri si poti face studii de piata pentru a afla nevoile consumatorilor.

Atunci cand scrii planul tau de marketing, fii cat mai explicit posibil; ofera statistici, numere, si surse. Planul de marketing va fi la un anumit moment, baza tuturor proiectiilor privind vanzarile.

Industria restaurantelor

Date despre industria restaurantelor.

Nivel local:

Cate restaurante sunt in jurul locatiei alese de dumneavoastra? Capacitatea acestora este suficienta pentru populatia si traficul din acea zona? Daca DA, atunci nu mai este necesar sa deschideti un restaurant in acea zona.

Nivel national:

Care sunt obstacolele cu care va confruntati ca sa intrati pe piata cu un restaurant nou? Cateva obstacole  ar fi: costuri ridicate de infintare, costuri ridicate de marketing, costuri mari pentru utilare si design, costuri pentru promovarea marfii si acceptarea ei, schimbari legislative, schimbari economice,  etc.

Care este potentialul de crestere in aceasta industrie?

Competitia

Care sunt restaurantele competitoare? Multi oameni isi deschid un restaurant crezand ca oamenii vor prefera restaurantul lor in schimbul celor existente deja pe piata. Nu subestimati celelalte restaurante. Acele restaurante deja  isi au clientii lor loiali, iar atunci cand esti loial unui lucru, este necesar un mare efort din partea competitiei sa te convinga sa schimbi acel ceva care iti face placere. Afla cat de multe poti despre competitia ta, inclusiv meniul lor, orele de varf, programul si preturile. Apoi explica in cateva fraze ce vei face pentru a avea o oferta mai buna decat a lor.

Promovarea

Cum vor auzi consumatorii de produsele tale?

Ai identificat cele mai atractive mijloace ca si cost pentru promovarea produselor tale?

Ce imagine proprie vrei sa promovezi? Cum vrei sa te vada consumatorii?

Ai si alte metode de promovare decat publicitatea platita? (cataloage, te bazezi pe promovarea din gura in gura, folosesti anumite retele sociale, participi la expozitii etc.)

In plus, ce planuri ai pentru imaginea de tip grafic? Aceasta include logo, carti de vizita, brosuri, pliante etc.

Ti-ai creat un sistem care sa-ti identifice clientii fideli ca sa-i poti contacta?

Bugetul pentru promovare

Cat vei cheltui pentru a realiza tot ce este mai sus?

Inainte de a incepe? (aceste cifre vor intra in bugetul pentru inceputul unei afaceri)

In curs de derulare?

IV. Plan operational

Explica foarte clar operatiunile de zi cu zi ale afacerii, locatia, echipamentul, oamenii, diferitele procese de productie si mediul inconjurator.

Productia

Explica ce inseamna pentru afacerea ta urmatoarele:

Echipamente de productie si costuri

Controlul calitatii

Serviciul clienti

Controlul inventarului

Implementarea de noi retete

Locatia

Inainte de a crea un plan de afaceri, de a scrie un meniu sau de a te interesa de finantari, trebuie mai intai sa stii unde anume va fi pozitionat restaurantul tau. Locatia restaurantului este cruciala pentru succes, la fel de importanta cum sunt mancarea si serviciile pe care le oferi. Daca deja ai o anumita locatie pentru restaurant, nu deveni prea atasat de ea, pana nu esti convins ca indeplineste toate condiitile pentru un restaurant de succes. Citeste mai multe selectand urmatorul link: Cum alegi locatia pentru restaurantul tau.

Mediul juridic

Descrieti urmatoarele:

Licente pentru desfasurarea activitatii

Reguli si reglementari privind sanatatea, spatiul de lucru sau mediul inconjurator

Reglementari speciale pentru desfasurarea activitatii

Specificatii despre desfasurarea activitatii in acea zona sau in acea cladire

Asigurari

Personal

1. Numarul de angajati

2. Clasificarea lor (calificati, necalificati, profesionisti)

3.  Unde si cum vei gasi personalul potrivit pentru tine?

4. Calitatea personalului existent

5.  Structura de salariu

6. Metode de instruire si aprofundare

7. Impartirea pe sarcini, cine face ce?

8. Ai un program stabilit pentru fiecare cu ce are de facut? Daca nu, aloca-ti timp si scrie unul.

9. Pentru anumite servicii, ai nevoie de anumite contracte aditionale?

Inventar

1. Ce tip de inventar pastrezi: al materialelor, proviziilor, produselor finite?

2. Care este valoarea stocului?

3. Care este rata cifrei de afaceri si cum se compara aceasta cu media industriei de pe piata?

Aprovizionare

Identifica factorii cheie ai aprovizionarii:

1. Nume si adrese a celor care te aprovizioneaza

2. Tipul si cantitatea furnizata

3. Aprovizionarea se face pe credit?

4. Care este mijlocul de livrare?

5. Noteaza-ti furnizorii buni cat si fiabilitatea produselor luate de la fiecare

Este nevoie sa ai mai mult de un furnizor pentru un anumit produs critic necesar desfasurarii afacerii tale?

Te astepti la intarzieri privind anumite livrari? Cum ti-ar afecta acestea activitatea?

Costurile de aprovizionare variaza? Daca da, cum faci fata acestora?

V.  Management si Organizare

Cine va administra afacerea zi de zi? Ce experienta are aceasta persoana si ce aduce nou afacerii? Ce calitati speciale si competitive are? Exista un plan de a continua afacerea daca aceasta persoana este pierduta?

Daca ai mai mult de 10 angajati, creaza un tabel organizational in care sa fie trecute o ierarhie a lor si in dreptul fiecaruia pentru ce este fiecare responsabil.

Daca intocmesti acest plan pentru obtinerea unui imprumut sau pentru anumiti investitori, este recomandat sa treci in plan angajatii cheie.

VI.  Costuri pentru inceputul afacerii si capitalizare

Veti avea foarte multe costuri de inceput, chiar inainte de a deschide afacerea. Este foarte important sa estimati aceste costuri foarte exact, ca apoi sa faceti un plan de unde luati suficient capital. Acest lucru este un proces de cercetare, si cu cat eforturile de cercetare sunt mai mari si mai exacte, cu atat sansele sunt mai mici ca sa omiteti anumiti factori esentiali pentru inceperea si dezvoltarea afacerii.

Chiar si cu cele mai bune motode de cercetare, deschiderea unei afaceri va costa mai mult decat anticipati. Sunt doua metode de a face ajustari privind extra-costurile. Primul este de a marii cu 20% costul fiecarui lucru in buget. Problema cu acesta metoda este ca distruge acuratetea planului. A doua metoda este de a introduce o line separata in plan numita cheltuieli neprevazute. Aceasta este metoda pe care o recomandam.

Incercati sa vorbiti cu alte persoane care au inceput afaceri asemanatoare pentru a avea o idee despre marimea cheltuielilor neprevazute. Daca nu puteti obtine informatii exacte, va recomandam sa treceti cheltuielile neprevazute cu cel putin 20% din totalul celorlalte cheltuieli pentru inceputul afacerii.

Explicati in detaliu cercetarea facuta si cum ati ajuns la aceste sume. Dati sursele, cantitatile, si conditiile eventualelor imprumuturi. De asemenea explicati in detaliu care este suma cu care va contribui fiecare investitor, si care este procentajul din afacere detinut de fiecare.

VII.   Plan financiar

Un plan financiar consta intr-un plan pe 12 luni a previziunilor privind profitul si pierderile, un plan pe patru ani a previziunilor privind profitul si pierderile, un plan al fluxurilor de numerar, o foaie cu balanta activelor si pasivelor, si un calcul al punctului de rentabilitate.

Un plan pe 12 luni al previziunilor privind profitul si pierderile

Cei mai multi din proprietarii de afaceri cred ca un plan pe 12 luni al previziunilor privind profitul si pierderile reprezinta “centrala” afacerii. Aici puneti totul impreuna in numere si puteti in sfarsit sa obtineti o idee privind ce anume este necesar pentru a obtine profit si a avea o afacere de succes.

Este compus dintr-un plan al vanzarilor unde sunt trecute toate vanzarile luna de luna si un plan al costurilor. Daca diferenta dintre suma totala obtinuta din vanzarea produselor sau serviciilor si totalul costurilor pentru producerea acolor bunuri este pozitiva atunci afacerea noastra a obtinut profit, daca suma este pe minus inseamna ca suntem in pierdere.

Observatie: Intotdeauna pastrati notite cu cercetarile pe care le faceti. Astfel puteti accesa mult mai usor sursele cercetarilor si va puteti intoarce oricand la ideile de baza pentru modificari.

Un plan pe patru ani al previziunilor privind profitul si pierderile

Un plan pe 12 luni al previziunilor privind profitul este inima planului financiar. Aceasta sectiune este pentru cei care vor sa mearga mai departe cu calculele si predictiile.

Si in acest caz este necesar sa pastrati notite cu cercetarile pe care le faceti.

Fluxurile de numerar

Daca previziunile privind profitul reprezinta inima unui plan de afaceri, fluxurile de numerar reprezinta sangele acestuia. Afacerile esueaza deoarece se ajunge la punctul cand nu se mai pot plati facturile. Orice parte a planului dumneavoastra de afacere este importanta, dar niciuna nu se compara nici macar un moment cu aceea de a ramane fara bani.

Obiectivul a tot ce s-a discutat pana in acest moment este de a invata sa planificati cat de multi bani va trebuie ca sa acoperiti costurile necesare demararii afacerii, costurile preliminare, costurile de operare, si rezervele.

Nu exista un truc anume in a face un anumit plan special privind fluxurile de numerar. Fluxurile de numerar reprezinta doar o aruncatura de privire la contul dumneavoastra.

Pentru fiecare detaliu, trebuie sa stiti exact cand trebuie sa primiti anumiti bani (pentru vanzari) sau cand trebuie sa platiti (costuri).

Este necesar sa urmariti factorii esentiali pentru afacerea dumneavoastra si care au un impact mare in cadrul fluxurilor de numerar, cum ar fi banii obtinuti din vanzari si cei pe care trebuie sa-i platiti pentru achizitii.

De exemplu, daca realizati o vanzare in luna unu, cand veti primii banii pentru aceasta vanzare? Cand veti achizitiona cele necesare pentru productie, veti plati in avans, la livrare sau mai tarziu? Cum vor afecta acestea fluxul de numerar?

De asemenea trebuie sa luati in considerare costurile iregulate cum ar fi anumite taxe trimestriale, intretinere si reparatii neprevazute, toate acestea trebuie trecute in buget.

De asemenea deprecierea nu apare in fluxul de numerar, deoarece nimeni nu o sa va scrie un cec pentru ea. Aveti mare grija la acest factor daca lucrati cu doua tipuri de monezi.

Foaia cu balanta activelor si pasivelor

Cand vorbesc de active ma refer la tot ce detine firma, pe cand pasivele sunt reprezentate de datoriile firmei. Cand pasivele sunt extrase din active, cea ce ramane este valoarea propriu zisa a afacerii detinute.

Aceasta foaie este foarte importanta atunci cand se face evaluarea afacerii, ea fiind importanta pentru banci atunci cand ne va elibera un credit, cat si pentru investitori.

Punctul de rentabilitate

O analiza a punctului de rentabilitate prezice cantitatea de produse sau servicii care trebuie vanduta, la un anumit pret, pentru a recupera totalul costurilor de investitie. Practic acest punct este zona unde se creeaza o linie ce desparte zona de minus de zona in care se va trece pe profit operational.

 

1 Comment for “Exemplu plan de afaceri restaurant”

  1. Marian_morosan

    Consultanta pentru infiintare afaceri sau dezvoltare antreprenoriala. Planuri de afaceri, studii de fezabilitate, dosare finantari europene, etc. Contact la marian_morosan@yahoo.com    

Leave a Reply

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara