Incheierea, derularea si incetarea contractului de factoring

Incheierea, derularea si incetarea contractului de factoringContractul de factoring este un tip de contract comercial, folosit indeosebi pe plan international, prin care o persoana (aderentul) cedeaza creantele sale unui tert (factorul) ce se obliga sa preia activitatea de incasare in schimbul unui comision.

Incheierea contractului de factoring

De regula, contractul de factoring se incheie pe durata contractelor dintre aderent si debitor, in urma executarii lor, nascandu-se creantele ce sunt cesionate factorului.

Exista si siuatia in care intre aderent si factor se stabileste un plafon de finantare prin contractul de factoring, in acest caz, cotractul de factoring se incheie pe o perioada de un an, termenul putand fi prelungit prin acordul partilor.

Derularea contractului international de factoring

Exportatorul semneaza un contract de factoring, cedand toate creantele unui factor de export. Factorul devine, astfel, responsabil de toate aspectele operatiunii de factoring. Factorul de export alege un factor de import in tara in care bunurile vor fi livrate. Creantele sunt cedate factorului de import. In acelasi timp, factorul de import efectueaza cercetari cu privire la reputatia cumparatorului bunurilor exportatorului in ceea ce priveste rambursarea datoriilor si deschide linii de credit.

Acest lucru permite cumparatorului sa efectueze o comanda in termeni de cont curent fara a deschide linii de credit.

In situatia in care exista o clauza a contractului de factoring care prevede cesiunea creantelor existente sau viitoare, aceasta este valabila, chiar in absenta desemnarii  individuale a acestora, daca in momentul incheierii contractului sau la nasterea acestora, ele sunt determinabile.

O clauza  a  contractului  de  factoring,  in  virtutea  careia  sunt  cedate  creantele  viitoare, opereaza transferul acestora catre cesionar, din momentul nasterii lor, fara a fi nevoie de un nou  act  de  transfer. Cesionarea creantei de catre  furnizor,    cesionarului, poate fi realizata in pofida oricarei conventii intre furnizor si debitor care ar interzice o asemenea cesiune.

Aceste dispozitii nu aduc atingere niciunei obligatii de buna-credinta care revine furnizorului fata de debitor, sau oricarei raspunderi a  furnizorului fata de debitor,  in baza unei cesiuni realizate cu incalcarea clauzelor contractului de vanzare de marfuri.

Neexecutarea sau executarea necorespunzatoare sau cu intarziere a contractului de vanzare de marfuri nu permite debitorului sa recupereze plata pe care a facut-o cesionarului, daca are la dispozitie o actiune in restituirea sumelor platite furnizorului.

Totusi, debitorul care are la dispozitie o astfel de actiune contra furnizorului poate recupera plata pe care a facut-o  cesionarului  in  masura in care:

– cesionarul nu si-a indeplinit obligatia  de  a  plati  furnizorului  creantele  cedate;

– cesionarul  a  platit  la  momentul la care avea cunostinta de neexecutarea sau executarea necorespunzatoare sau cu intarziere de catre furnizor a contractului de vanzare avand legatura cu marfurile pentru care a primit plata de la debitor.

Incetarea contractului international de factoring

Incetarea contractului se realizeaza in conditiile specificate de parti in contractul de factoring. Incetarea se realizeaza prin acordul partilor dar se permite si denuntarea unilaterala atunci cand intre parti s-a stabilit un plafon pentru a se evita calcularea de catre factor a unor cheltuieli suplimentare intervenite in gestionarea contului de factoring si in situatia in care aderentul renuntand la raporturile contractuale pe care le are cu debitorul nu ar mai putea sa utilizeze sumele din plafonul convenit cu factorul.

Avantajele contractului de factoring

Contractul comercial international  de factoring prezinta numeroase si importante avantaje.

1. In cazul aderentului:

– prin intermediul factoringului, aderentul, transmitand creantele, realizeaza o incasare imediata si irevocabila a valorilor nominale (concretizate in facturi) din partea factorului, care apare ca un finantator al aderentului pana la achitarea efectiva de catre client a facturilor. Factoringul permite aderentului sa dispuna de capitalul necesar continuarii comertului;

eliminarea riscului insolvabilitatii partenerului comercial al aderentului, un atare risc asumandu-si factorul;

– aderentul beneficiaza din partea factorului de facilitati curente de trezorerie, fie prin creditele ce i se acorda, fie prin alimentarea contului curent cu lichiditati necesare operatiunilor de plati curente, de servicii bancare de specialitate, fie pe linia contractului bancar al garantiei creditelor, fie pe analiza eficientei economice a activitatii factorului de export;

capital nelimitat, factoring-ul este singura sursa de finantare prin care finantarile cresc o data cu vanzarile;

– nu exista limite geografice privind operatiunile de factoring. Un factor poate lucra in orice zona, iar clientul poate avea parteneri comerciali oriunde in lume;

– utilizand factoring-ul, aderentul inceteaza sa mai ofere reduceri pentru plata imediata. Atata timp cat exportatorii isi incaseaza creantele imediat, ei nu vor mai trebui sa acorde discounturi pentru plata imediata;

– operatiunile de factoring sunt mai putin costisitoare decat organizarea unui compartiment propriu de urmarire si colectare a creantelor;

– mobilizarea prin factoring international a creantelor scadente la termen nu reprezinta din punct de vedere contabil o datorie. Fiind o operatiune de vanzare-cumparare, creanta tranzactionata nu se reflecta in posturile bilantiere de datorii ale exportatorului majorand nivelul acestora.

2. In cazul factorului:

– este forma cea mai ieftina de finantare pe termen de 120-180 zile, deoarece toate cheltuielile de finantare sunt suportate de exportator;

– comisioanele pentru transferuri de fonduri in interiorul tarii catre factorul de import sunt, de regula, mai mici decat cele percepute de banci pentru transferuri in afara tarii in favoarea exportatorului, importatorul putand astfel realiza economii cu comisioanele si spezele bancare.

In cadrul site-ului www.pafaceri.ro, puteti gasi si alte informatii cu privire la sursele de finantare pe care le poate contracta o firma, asadar, va recomand si “Metode de finantare a unei afaceri – Fondurile mutuale”.

Leave a Reply

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara