Metode de finantare a unei afaceri – Fondurile mutuale

Metode de finantare a unei afaceri - Fondurile mutuale

Probabil va intrebati ce sunt fondurile mutuale, un fond mutual este un instrument de investitie colectiv (in care un numar mare de investitori individuali detin cate o parte relativ mica si limitata prin lege din totalul fondului), care investeste in diverse instrumente ale pietelor financiar-bancare si de capital, urmarind realizarea obiectivului financiar al fondului.

Cu alte cuvinte, fondul mutual “strange” bani de la mai multe persoane si ii investeste in actiuni, depozite bancare etc. pentru a isi atinge obiectivul declarat, care poate fi:

– cresterea agresiva a valorii unitatii de fond;

– asigurarea unor venituri regulate si cu risc mic pentru investitori.

Cum functioneaza un fond mutual?

Fondurile mutuale sunt entitati fara personalitate juridica, care au ca scop unic atragerea de resurse banesti si efectuarea de plasamente in instrumente financiare lichide. Potrivit legii, fondurile sunt gestionate de societati special infiintate in acest scop, denumite societati de administare a investitiilor (S.A.I.).

Acestea decid cum trebuie investiti banii fondului si gestioneaza in acelasi timp relatia dintre fond si investitori. Mai precis, societatea de administare mentine registrul detinatorilor de unitati de fond, incaseaza veniturile, emite si rascumpara titlurile de participare. Pentru aceste servicii, societatea percepe o serie de comisioane si tarife, care se incaseaza din veniturile fondului.

O alta entitate implicata in functionarea fondurilor mutuale este depozitarul. Aceasta poate fi doar o institutie de credit (banca sau organizatie cooperatista de credit) care are rolul de a pastra toate activele fondului. In plus, depozitarul are sarcina de a certifica zilnic activul net al fondului si numarul de unitati de fond emise. Cu ajutorul acestor date, se determina valoarea unitatii de fond, la care se cumpara si se rascumpara in fiecare zi titlurile emise de fond.

 

Tipuri de fonduri mutuale

Fondurile mutuale se impart in fonduri: monetare, de obligatiuni, diversificate si de actiuni.

1. Fondurile mutuale de actiuni

Fondurile de actiuni investesc preponderent in actiuni listate la bursa, emise de catre diverse companii. Daca firma este pofitabila, investitorii castiga prin faptul ca valoarea actiunii creste si/sau compania distribuie dividende actionarilor. In schimb, daca societatea inregistreaza pierderi, investitorii isi pot pierde intreaga valoare investita. Atunci cand o persoana cumpara unitati la un fond mutual, aceasta devine automat actionar la societatile la care fondul a investit.

Investitiile in actiuni s-au dovedit in timp, cea mai rapida modalitate de crestere a averii financiare. In acelasi timp, cotatiile actiunilor inregistreaza deseori scaderi considerabile. Astfel, la aceste fonduri, posibilitatile de castig sunt cele mai mari, insa si riscul de pierdere este cel insemnat.

Relatia dintre randamentul asteptat si riscul asumat reprezinta schema de baza pe care functioneaza fondurile mutuale. Un indicator util pentru a evalua riscul unui fond actiuni este ponderea investitiilor in actiuni din totalul portofoliului. Cu cat procentul este mai mare, cu atat riscul creste.

Potrivit experientei internationale, fondurile pe actiuni au oferit investitorilor castiguri mai mari decat celelalte fonduri existente. In general, ele sunt recomandate in special pentru persoanele care doresc sa plaseze banii pe termen lung (peste 5 ani).

2. Fondurile mutuale de obligatiuni

Obligatiunea este un titlu de valoare care se aseamana cu un imprumut. Atunci cand se cumpara obligatiuni, banii sunt imprumutati unei companii sau municipalitati, denumita emitent. Acesta se obliga sa ramburseze la scadenta intreaga valoare imprumutata si sa plateasca anual dobanda pe toata durata de viata a obligatiunii. Ca si actiunile, aceste titluri pot fi listate la bursa.

Spre deosebire de unitatile emise de fondurile de actiuni, cele emise de fondurile de obligatiuni au o valoare mult mai stabila de la o zi la alta si ofera investitorilor castiguri regulate.

Fondurile de obligatiuni nu sunt insa lipsite de riscuri. Unul dintre ele este riscul de dobanda. Daca obligatiunea este emisa in conditiile unei dobanzi fixe (asa cum se intampla de cele mai multe ori), atunci valoarea sa va scadea cand ratele dobanzilor pe piata monetara cresc. Invers, cand dobanzile pietei scad, aceste obligatiunii isi majoreaza valoarea.

In schimb, daca obligatiunea plateste o dobanda variabila, atunci valoarea sa va evolua in acelasi sens cu dobanzile pietei. De regula, cu cat durata de rambursare este mai indelungata, cu atat valoarea de piata depinde intr-o masura mai mare de evolutia dobanzilor.

Un alt risc aferent obligatiunilor este riscul de credit. Acesta reflecta posibilitatea ca, la scadenta, emitentul sa se afle in incapacitate de plata si sa nu poata rascumpara obligatiunea sau sa nu platesca dobanda datorata. In aceste conditii, valoarea de piata a unitatii de fond scade, iar investitorii pierd bani.

 

3. Fondurile mutuale monetare

Fondurile monetare investesc preponderent in instrumente ale pietei monetare, in principal, depozite la banci si titluri de stat. Dintre toate fondurile aceste sunt cele mai sigure, datorita investitiilor cu grad redus de risc pe care le efectueaza.

Ele sunt recomandate atunci cand investotorii isi stabilesc obiective financiare pe termen scurt, de regula 1 an si urmaresc sa isi mentina valoarea banilor investiti si in acelasi timp sa obtina un venit.

Riscul mic pe care si-l asuma aceste fonduri inseamna automat ca si castigurile sunt departe de a fi senzationale. In Occident, obiectivul celor mai multe fonduri mutuale este de a asigura un randament cel putin egal cu rata inflatiei. Astfel, rolul fondurilor monetare este mai mult de a mentine puterea de cumparare a banilor si nu, de a produce randamente superioare.

Desi au un risc scazut, trebuie stiut ca fondurile monetare nu garanteaza restituirea sumei depuse asa cum se intampla cu depozitele bancare. De exemplu, falimentul unei institutii bancare unde fondul a plasat bani determina scaderea unitatii de fond, ceea ce face ca investitorul sa piarda bani. In schimb, un depozit bancar constituit de o persoana fizica este garantat prin Fondul de garantare al depozitelor in sistemul bancar.

Fondurile mutuale – avantaje

Fondurile mutuale sunt administrate de o societate de administrare cu obiect unic de activitate. Prin aceasta colectare de fonduri sub administrare unica, investitorul individual beneficiaza de urmatoarele avantaje:

– diversificare larga a portofoliului de investitii;

– fondurile importante disponibile permit o larga diversificare a instrumentelor investitionale reducand astfel (dar nu eliminand) riscurile aferente unor anumite categorii de investitii (actiuni, depozite bancare etc.);

– lichiditate maxima a investitiei individuale.

In concluzie, mai trebuie facuta o ultima precizare: investitorii individuali isi pot lichida oricand, partial sau total, investitia, transformand-o in bani la valoarea curenta a titlurilor, spre deosebire de alte instrumente care pot fi vandute mai greu sau cu un cost mai mare.

Leave a Reply

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara