Plan strategic pentru afacerea ta

Intro afacere ai nevoie de o strategie, iar ca aceasta sa fie una buna trebuie sa-ti alcatuiesti un plan strategicCei mai multi oameni cred ca sunt buni la creat strategii. Acest lucru este adevarat. Toti dintre noi suntem de parere ca putem realiza o strategie a unei afaceri, chiar daca nu stim exact cum sa definim acest lucru. Bineinteles, ca multe din aceste strategii, facute de cele mai multe ori intuitiv, se vor dovedi ineficiente sau imposibil de aplicat.

De fapt, nu crearea unei foarte bune strategii este cel mai greu lucru, ci implementarea acesteia. In ajutorul tau voi introduce o metoda care te va ajuta sa implementezi mai bine strategia pentru afacerea ta. Pentru inceput vreau sa te gandesti la o piramida cu trei nivele, iar aceasta strategie sa o pui in varful ei. In aceasta strategie trebuie sa fie definite clar, piata si nevoile consumatorilor. Aceasta strategie reprezinta nivelul unu al piramidei.

Nivelul al doilea, este nivelul in care trebuiesc trecute diferite tactici de a satisface nevoile consumatorilor tinta si modul lor de abordare. Mai precis va trebui sa va stabiliti viitoarele canale de comunicare intre voi si consumatori. Cele mai frecvente canale de comunicare utilizate sunt mesajele si media.

Nivelul trei, este nivelul in care trebuie sa definiti exact cum veti folosi acele canale de comunicare, ce metode veti utiliza. Cea mai folosita metoda este publicitatea. Daca esti destul de istet poti sa iti creezi propriul departament de publicitate. In acest fel vei reduce cu mult costurile de publicitate. Vezi articolele din categoria Idei de afacere: publicitate pentru a afla cum poti integra aceste idei in afacerea ta.

Iti voi prezenta mai jos cateva principii pe care trebuie sa le sti despre ce  inseamna strategia unei afaceri:

1.     Strategia inseamna focalizare: aloca resurse doar acolo unde efectele vor fi cele mai bune. Dezvolta afacerea facand cele mai importante lucruri, conform obiectivelor tale pe termen lung.

2.     O buna strategie se va face resimtita dupa o lunga  perioada de timp. Mai bine aplici o strategie mediocra constant cativa ani, decat o serie de strategii geniale pe care le vei tot schimba. Necesita timp sa dezvolti si sa implementezi o strategie. Oamenilor le ia mult timp sa reactioneze si sa se indrepte catre decizia buna. O serie de strategii geniale pe care le vei tot schimba nu va duce decat la mult timp pierdut cu dezvoltarea si implementarea lor, cat si la crearea unui sentiment de confuzie in randul oamenilor.

3. Strategia afacerii tale este unica. Contextul este totul. Intelege in ce situatie te afli, analizeaza acest context atat din punct de vedere intern cat si extern, apoi construieste o strategie de afaceri care sa iti puna in valoare punctele tari si sa te indeparteze de slabiciuni. Intelege inca de la inceput ce poti face si ce nu poti face.

Principalele elemente ale unui plan strategic sunt:

1. Creaza o strategie de afaceri avansata. Care sunt prioritatile tale? Prin crearea unei astfel de strategii vei putea sa sti cand sa spui si cum sa spui nu sau da, si, de asemenea te va ajuta sa alegi oportunitatile cele mai bune.

 

2. Fundatia strategiei este data de tactici: In lumea reala, strategia singura, nu este de ajuns. Este foarte simplu sa dezvolti o strategie si sa uiti de ea. Un plan strategic isi va baza strategia pe o serie de tactici specifice care o vor face realistica, implementabila si usor de urmat.

 

3. Specifica responsabilitatile, activitatile, termenele de finalizare (deadlines), si bugetul: Le vom numi praguri. Acestea sunt “caramida si mortarul” unui plan de afaceri, cruciale pentru o afacere de succes.

 

4. Planul financiar: Unul din cele mai importante capitole ale unui plan pe un an, este dat de planul financiar, unde va fi trecut circuitul banilor, fluxurile de numerar. O afacere functioneaza atata timp, cat ea beneficiaza de banii necesari. Dezvoltarea unei afaceri costa.

1 Comment for “Plan strategic pentru afacerea ta”

Leave a Reply

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara