Un plan de afaceri simplu pentru inceputul unei afaceri

Cand incepi o afacere nu trebuie sa stai mult timp sa te gandesti cat de complicat trebuie sa fie un plan de afaceriOamenii de afaceri, cei cu experienta antreprenoriala, bancherii si investitorii sunt de parere ca unul din cele mai bune lucruri pe care poti sa-l faci inainte de a incepe o afacere este acela de ati alcatui un plan de afaceri.

Un plan de afaceri te va ajuta in viitor, te va ajuta sa iei decizii mai bune, iar rata de succes a viitoarei tale afaceri va creste semnificativ. Cel mai indicat lucru atunci cand vrei sa-ti deschizi o afacere este sa elaborezi un plan de afaceri simplu, iar cand afacerea ta se va extinde si vei avea nevoie de investitii, imprumuturi pentru dezvoltarea afacerii, va trebui sa elaborezi un plan de afaceri mai complex.

Iti voi da un exemplu foarte simplu.

Imagineaza-ti o femeie care produce accesorii vestimentare acasa si pe care le vinde in weekend intr-un bazar. Un plan de afaceri reprezinta o oportunitate de a-si imbunatati afacerea, pornind de la situatia in care se afla si avansand la procese de dezvoltare, imbunatatire si extindere. Mai scurt, acest plan de afacere o va ajuta sa-si inteleaga mai bine propria afacere. O va ajuta sa-si defineasca clar ce vrea de la afacere, sa inteleaga ce vor consumatorii si nu in ultimul rand sa-si optimizeze afacerea in conditiile proprii. Un simplu plan de afaceri poate fi exact lucrul de care are nevoie pentru ca afacerea sa mearga si sa se dezvolte.

Aici gasiti un model plan de afaceri tip care te va ajuta sa-ti creezi propriul tau plan de afaceri si deasemenea un exemplu plan de afaceri al unei firme realizat dupa acest model de plan de afaceri.

Nu in ultimul rand, construirea unui plan de afaceri nu depinde atat de mult de varsta afacerii (inceput , deja functioneaza de 2 ani, etc.) cat de tipul afacerii, nevoile financiare si obiectivele afacerii. Mai jos gasiti cativa indicatori importanti care o sa va ajute sa va stabiliti nivelul planului dumneavoastra de afaceri cat si importanta existentei unuia:

1.     Din moment ce o alta persoana este implicata in aceasi afacere, nevoia unui plan de afaceri este mai mare. Acest plan este crucial pentru o comunicare mai buna, pentru stabilirea de obiective si strategii cat si pentru expunerea detaliata si implementarea diferitelor segmente din cadrul afacerii.

2.     In momentul in care o persoana din exterior vrea sa se implice in afacere, atunci veti avea nevoie sa-i expuneti cat mai multe informatii. Daca planul existent este doar pentru folosirea interna atunci nu veti fi nevoit sa descrieti istoria companiei sau produsele viitoare. In momentul implicarii persoanelor din exterior planul dumneavoastra de afaceri trebuie sa cuprinda mult mai multe detalii.

3.     Puteti avea o afacere fara sa stiti cui vindeti si cat cheltuiti? Raspunsul este nu, de acea nu incercati sa tineti toate aceste date in cap. Este mult mai usor daca sunt scrise undeva, le puteti accesa si modifica oricand, iar sansa ca sa omiteti ceva este mult mai mica. Aici este o situatie foarte buna unde un plan de afaceri te ajuta.

4.     Chiar va cunoasteti piata? O buna analiza a pietei va poate ajuta sa observati oportunitati care nu ar fi fost altfel asa evidente. Veti intelege de ce oamenii cumpara de la dumneavoastra, care le sunt nevoile si care este numarul potentialilor clienti.

5.     Inventarul firmei este amplu, stiti sa-l administrati? Acest lucru face ca administrarea banilor sa fie complicata si de cele mai multe ori necesita un plan de afaceri mai sofisticat si mai bine pus la punct. Trebuie sa aveti in vedere ca intai trebui sa cumparati acel inventar si apoi sa-l vindeti.

6.     Vindeti pe credit? Daca da inseamna ca trebuie sa stiti sa administrati afacerea luand in calcul si banii datorati de clienti. In ceea ce priveste impactul asupra afacerii dumneavoastra, acest tip de vanzare nu are aceleasi efecte ca atunci cand sunteti platit cu banii jos. Toate acestea necesita elaborarea unui plan de afaceri mult mai sofisticat.

7.     Daca cautati investitori fiti foarte atenti cum va construiti planul de afaceri. Acestia se vor astepta sa gaseasca cat mai multe dovezi, nu doar promisiuni. Ei vor dori sa vada date din piata, avantajele competitionale oferite de firma voastra, un bun management al resurselor, o foarte buna organizare cat si previziuni financiare clare si robuste.

Asadar, o afacere de succes necesita un plan de afaceri, chiar de la inceputul ei. Inainte sa inchiriati o locatie, sa cumparati un telefon pentru firma sau orice altceva, trebuie sa va alcatuiti un plan de afaceri.

Pentru o mai buna documentare vizualizati si articolul Ce greseli facem cand vrem sa alcatuim un plan de afaceri.

Leave a Reply

Newsletter

Facebook

Parteneri

Unibet All
Personalizat de Jellyfish web design Timisoara