Primul an de franciza. La ce sa te astepti si cum va fi pentru tine in calitate de francizat?

Primul an in care ai franciza pe mana este si cel mai dificil si anul cu provocari uriase.

Cea mai grea perioada pentru francizat si pentru franciza e primul an. Nu stii la ce sa te astepti, vei da de foarte multe situatii care par fara iesire si vei avea de fiecare data cele mai grele decizii de luat de unul singur sau cu asistenta francizorului. La ce sa te astepti de la primul an de franciza si ce ai de facut ca sa treci mai usor peste el si sa ai si succesul dorit si mult asteptat?

La inceput, dupa ce devii francizat sau cumperi o franciza, totul iti pare foarte usor. Doar ai deja brandul puternic in spate, ai si model de business, ai si francizori si asistenta, training, angajati si locatii. Ce poate fi asa de greu sa ai o franciza? Realitatea e mai dura decat te astepti si asta vei vedea singur in primul an in calitate de francizat sau de cumparator de franciza. Iata la ce ar fi bine sa te astepti si cum vor evolua lucrurile in primele 12 luni de franciza.

Vei avea foarte mult de munca. Francizorii au petrecut ani buni pana sa ajunga sa puna pe picioare o franciza, un brand, produse si servicii de calitate, un sistem ideal. Cand cumperi o franciza sau devii francizat nu vei avea totul de-a gata, va trebui sa te implici si sa incerci sa dezvolti franciza si tot ce ai pe mana in asa fel incat sa pastrezi calitatea, brandul si tot ce inseamna franciza respectiva pentru clienti. Inveti in mod continuu, incerci sa intelegi tot ce se intampla in franciza, muncesti enorm in primul an daca vrei ca franciza sa functioneze pentru tine si sa nu ai probleme cu francizorul.

La fiecare pas ai decizii de luat si toate trebuie sa fie cele corecte. Iti vei sacrifica si viata personala, vei invata absolut tot despre un astfel de business si despre succesul in franciza. E bine sa te gandesti de doua ori inainte de a accepta sa fii francizat si sa stii daca poti sa sustii un asemenea efort.

Problemele vor aparea la tot pasul. Asteapta-te la adversitate, la foarte multe obstacole in primul an. Nu te speria si incearca sa fii proactiv de fiecare data si sa le eviti cu decizii intelepte si rapide si cu actiuni clare si foarte bine gestionate. Da, vei avea ajutor de la francizor, dar asta nu inseamna ca totul va merge struna si vei sta intr-un birou bucurandu-te de tot ce inseamna franciza si de venituri mari.

Vor fi probleme financiare, va trebui sa ai mereu fonduri de rezerva si sa incerci sa oferi o varianta de iesire din orice fel de situatie economica mai complicata odata ce te-ai apucat de business si ai acceptat sa fii francizat. Ce e important de retinut aici: probleme vor fi si vor aparea din senin, nu ai cum sa le eviti. Incearca sa ai un plan pentru orice, sa gandesti strategii si scenarii si sa fii gata sa le aplici atunci cand apar orice fel de probleme.

Franciza nu va fi una de succes de fiecare data. La inceput francizorul poate sa iti prezinte o situatie roz pentru a deveni francizat, dar de multe ori franciza nu va fi una de succes asa cum ti-a fost prezentata. Succesul in business in primul an, mai ales cand e vorba despre franciza, va fi afectat de foarte multi factori in primul an. Va fi foarte important momentul in care accepti sa fii francizat, locatiile afacerii, angajatii pe care ii ai, raspunsurile in situatii de criza, capitalul initial, expertiza in afaceri a francizorului tau, dar si experienta si abilitatile tale.

Daca ai ajutor si un management bun iti vei atinge obiectivel in primul an, dar succesul nu va aparea peste noapte, asta e sigur. E nevoie de foarte multa munca si de extrem de multe idei si de nopti nedormite ca sa poti spune la final de an ca ai avut succes in afaceri si ca ai facut pasul corect cand ai ales sa devii francizat sau cand te-ai hotarat sa cumperi o franciza.

Va fi dificil sa gasesti clienti si iti va lua destul de mult timp. Cand deviin francizat sau cand cumperi o franciza vei avea deja un model de business, un sistem operational, suport si training asigurate. Dar baza de clienti o vei construi singur de la zero. E important sa gasesti publicul tinta perfect, sa ai o targetare cat mai corecta, mai ales daca ai un brand al francizei care nu e cunoscut prea bine in zona. E recomandat sa te promovezi si sa incerci in primul an sa ajungi cat mai aproape de potentialii clienti si sa le demonstrezi ca pot avea incredere in tine.

De asemenea, e foarte important sa poti sa intelegi ce au nevoie clientii si sa le oferi tot ce isi doresc, ceva de calitate, produse si servicii de top. Doar asa poti sa iti completezi si sa iti dezvolti baza de clienti atunci cand cumperi francize sau esti francizat.

Emotii, emotii si iar emotii. Vei avea zile sau perioade bune, perioade si zile proaste. Succesul nu e linear, orice afacere are momentele sale bune si unele rele sau foarte rele. Dar le vei depasi pentru ca ai deja un brand puternic pe mana si ai si o franciza care s-a impus deja pe piata si a rezistat in timp. Poti cere ajutor oricand de la francizori si perseverenta va fi cea mai importanta arma a ta.

Daca la inceput iti vei da seama ca e greu cu o franciza, pe masura ce iti stapanesti emotiile si reactiile la „cald” vei reusi sa ai succesul dorit si sa dezvolti franciza in directia dorita. Tine minte insa ca emotiile nu te vor ajuta deloc sa gandesti logic si limpede si trebuie sa scapi de ele mai ales cand sunt decizii importante de luat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.