Profitabilitatea unei francize. Avantaje si dezavantaje

Profitabilitatea unei francize depinde de o multime de factori si de cunostintele tale.

Si in cazul francizelor se poate discuta de profitabilitate, ca de altfel in cazul oricarei afaceri care cunoaste un anumit succes si venituri destul de bune. O franciza profitabila iti asigura suficient profit, venituri suficiente pentru a plati angajatii si sa iti mai ramana si bani pentru posibile investitii viitoare sau pentru tine. Profitabilitatea francizelor este o chestiune delicata, mai ales ca discutam si despre un francizor care urmareste, la randul sau, sa aiba profit cu afacerea-franciza si cu ajutorul francizatilor.

Ai profit cu o franciza, stii din start ca esti pe drumul cel bun si francizatii isi fac treaba foarte bine. Profitabilitatea unei francize se obtine greu si se pastreaza si mai greu. Ajungi la ea dupa luni, poate ani de munca, profitul apare destul de greu intr-o franciza mai ales daca esti la inceput de drum. Profitabilitatea depinde in mare masura de implicare si de un bun management. La pachet cu ea vin si avantaje si dezavantaje despre care ne propunem sa discutam in randurile ce urmeaza.

Avantajele:

Ajuti la succesul altora. O franciza este o afacere la cheie pana la urma. Investesti in ea inca de la inceput, asta e adevarat, dar francizorul iti pune la dispozitie produsele si serviciile care functioneaza deja, iti asigura training si promovare, iti ofera si locatii uneori pentru dezvoltare. Contributia ta tine de timp, bani si munca. Da, vei avea profit, dar profitabilitatea va depinde strict de implicarea ta. Ai profit garantat pana intr-un punct cel putin la inceput, daca stii cum sa te organizezi si ce ai de facut pentru a avea cele mai bune venituri odata ce ai intrat in franciza. Si daca tu ai profit ca francizat si francizorul are profit, afacerea e si mai profitabila si toata lumea are de castigat.

Alegi dintr-o multime de tipuri de afaceri. Daca vrei sa faci parte dintr-o franciza si sa gasesti afacerea perfecta pentru tine si profitabila pe deasupra chiar ai de unde alege. Proprietarii de francize pot sa infiinteze companii noi, sa vina pe piata cu brand mai vechi transformat in franciza. E mai simplu sa alegi o franciza care are deja ceva experienta si care e pornita de la un brand existent, asta pentru ca si veniturile si profitabilitatea vor fi mai mari si te vei bucura de un succes garantat.

Cat despre afacerile noi transformate pe loc in francize, s-ar putea sa ai profit si mai bun in acest caz pentru ca francizorul se va ocupa mai indeaproape de afacere si va fi mereu cu ochii pe ea, pe toate detaliile, astfel ca lucrurile vor functiona mult mai bine.

Nu e nevoie neaparat de un background „consistent” in afaceri. Poti sa intri intr-o franciza si sa devii francizat fara sa ai n masterate si studii de specialitate, experienta de zeci de ani. Da, trebuie sa ai ceva cunostinte de business sau sa fii macar pasionat de business ca sa ai profit si sa te descurci odata ce iti asumi rolul de francizat. Daca vrei sa devii francizor si sa fii proprietar de franciza ar fi de preferat sa ai deja o experienta minima, insa daca ai mai avut afaceri si esti un bun administrator te vei bucura de profit cu siguranta.

Primesti mereu training de calitate si ajutor, suport in orice problema. Francizorii ofera asistenta francizatilor pentru operatiuni curente, marketing, tot ce tine de locatiile administrate, training, pentru dezvoltarea si managementul bazei de clienti, pentru analiza pietei. Profitabilitatea va fi mai buna daca stii cum sa folosesti tot ajutorul primit si daca ai de fiecare data idei proprii si o implementare cat mai buna, care sa aduca si venituri in plus pentru tine si pentru franciza.

Gestionezi mai usor sume mari de bani. Orice franciza va avea o profitabilitate mai buna decat o afacere simpla. Dar odata cu profitul mai bun si cu vanzarile mai bune vei avea si sume mari de bani de gestionat. Francizorii te vor ajuta sa te descurci mai usor, vei avea contabili la dispozitie, echipe de suport pentru a putea sa nu ai probleme legate de administrarea banilor care vor fi in ce in ce mai multi pe masura ce ai experienta si te descurci si mai bine in franciza.

Dezavantajele:

Te vei ghida mereu dupa un „template”. Daca vrei sa ai libertate totala sa faci ce vrei in afacere vei evita franciza. Tot ce tine de marketing, preturi, operatiuni, profit obtinut si gestionarea lui, totul trebuie sa respecte regulile din manualul francizei si cele dictate de francizori. Cand vrei sa ai o dezvoltare pe parte de franciza trebuie sa cumperi o alta pentru ca de multe ori francizele sunt localizate, vei putea face ce iti doresti doar intr-o zona limitata. Profitabilitatea va scadea daca nu te tii de toate regulile si s-ar putea ca francizorul sa nu iti mai permita sa faci parte din afacere.

Costuri initiale mai mari, profit scazut pe termen scurt si mediu. La inceput, cand intri intr-o franciza nu vei avea un salariu pana cand nu pui pe picioare afacerea, gasesti angajatii potriviti. Cand ai castigat primii bani nu vei avea si profit cel mai probabil, asta pentru ca ai plati de facut, chirie, utilitati, dai inapoi imprumuturile pe care le-ai facut la inceput, ca francizat. In primele luni scopul tau va fi sa generezi venituri cat mai mari ca sa iti acoperi costuri si de abia dupa ce ai intrat intr-o oarecare rutina poti sa te ocupi si de profit si sa te gandesti la el. Va veni si profitul, stai fara grija, dar va dura ceva.

Veniturile sunt impartite. Tot ce castigi nu iti va ramane doar tie. Va trebui sa dai si francizorului din castiguri si astfel nu vei ramane cu sume foarte mari la inceput mai ales daca profitul e modest. E un incovenient major pentru profitabilitatea la care sperai, dar el poate fi depasit din moment ce la un moment dat vei ajunge sa ai profit si mai bun si venituri consistente, astfel incat sa nu mai „simti” banii care merg spre francizor si proprietar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.