Finantarea in cazul cumpararii altor afaceri. Ce variante avem si cum functioneaza?
Achizitia altei afaceri e calea cea mai comoda si mai simpla spre cresteresi dezvoltare, spre succes in afaceri. Nu conteaza ca vrei sa iti imbunatatesti veniturile, sa dezvolti alte servicii utile pentru clienti sau sa vii pe piata cu unele noi, cumpararea altui business e mereu in avantajul tau si al companiei tale. Cumpararea de afaceri terte e complicata, e riscanta, si chiar daca ai aparente avantaje la inceput, riscurile asumate pot sa te copleseasca daca nu esti pregatit si nu te-ai documentat indeajuns inainte de achizitii.
Finantarea achizitiilor este destul deficila, asta e adevarul. In practica ea reprezinta capitalul de care ai nevoie ca sa cumperi alta afacere. Cea mai simpla metoda de a obtine finantare pentru cumpararea de afaceri noi este obtinerea unui credit, insa se poate apela si la aranjamente financiare deja aranjate cu aceeasi banca de investitii care se ocupa de vanzare. Creste marimea operatiunilor companiei prin achizitia de noi afaceri, ratele de achizitie sunt favorabile pentru companiile mici.
Dupa achizitia unei companii poate avea loc integrarea sau a doua companie isi pastreaza identitatea si independenta. Finantarile pentru cumpararea unei afaceri pot veni si de la servicii specializate pentru o astfel de piata intr-o continua crestere.
Bancile vor fi dispuse, la randul lor, sa aprobe finantarile daca o companie ce va fi achizitioanta are venituri constante si foarte bune, are crestere sustinuta EBITDA, poate sa isi plateasca fara probleme datoriile, are is profit sustinut si destul de mare, are active valoroase pentru garantii. Finantatorii privati pot sa ofere si ei sprijin cand se cumpara o alta afacere, asta daca nu ai cum sa iei credite de la banca sau nu ai altfel de finantari la indemana.
A nu se confunda fuziunea cu achizitia de noi afaceri. La achizitie compania cumparata e integrata in compania-parinte, care a cumparat, la fuziune cele doua companii se combina si va rezulta o noua afacere complet noua.
Ce alte surse de finantare ai la dispozitie cand cumperi alte afaceri:
- Imprumuturi pentru administrarea intreprinderilor mici-depinde mult de natura achizitiei, de marimea afacerii. E nevoie de multe acte, de indeplinirea unor conditii stricte legate de marime sau de venituri, de stabilitate, dar daca ai nevoie neaparat de bani poti sa te gandesti si la o astfel de sursa de finantare;
- Garantia datoriilor-te folosesti de obligatiuni, le vinzi pe piata, ca mijloc de finantare a achizitiei unei alte companii. Sau poti sa platesti datoria in actiuni si dobanzi la compania care se ocupa de achizitie, functioneaza bine mecanismul daca cumparatorul apeleaza la asociati apropiati, prieteni, familie, pentru a avea bani de achizitie;
- Finantarea proprietarului-mai e cunoscuta si sub denumirea de finantare creativa. Platesti avans catre vanzator daca esti cumparator. Vanzatorul ofera un flux de numerar constant proprietarului companiei care cumpara, cumparatorul are costuri reduse si termeni mai flexibili in relatia cu vanzatorul;
- Capitalul propriu al companiei care cumpara-investitii, finantarea capitalului si actiuni oferite proprietarului afacerii scoase la vanzare;
- Finantare mezzanin-riscul e mare aici, insa daca aplici bine aceasta strategie de finantare ai cele mai bune rezultate. E buna pentru companiile care nu au capital ca sa cumpere alte afaceri, dar nu vor nici sa foloseasca capital propriu in cele mai complicate situatii, active. Daca cel care imprumuta nu poate plati datoria in cash, datoria se plateste in capitaluri proprii din compania de cumparat;
- Societate mixta-te folosesti de alta afacere, impreuna colaborati ca sa cumparati o a treia afacere-tinta. Ai acces la experienta si expertiza, capitalul companiei-aliat si cumperi usor o alta afacere.
Acestea ar fi cele mai populare si mai bune modalitati de finantare pentru cumpararea altei afaceri. E important de retinut ca oricat de simpla ar fi folosirea oricarei surse de finantare riscuri tot mai sunt si ti le asumi cand soliciti si obtii banii necesari unei tranzactii viitoare. Finantarea achizitiei unei alte afaceri incepe intotdeauna cu o pregatire temeina a achizitiei, cu multe discutii si cu o documentare complexa si complexa, asta daca vrei sa ai si cele mai bune rezultate la final.
Nu te gandi niciodata la finantarile pentru achizitia unor alte afacei ca la o finantarea a afacerii tale, pentru ca sunt diferente foarte mari intre ele. Daca nu ai mai facut o astfel de achizitie pana acum discuta cu alti proprietari de companii care au mai fost implicati intr-un astfel de proces si incearca sa ai cele mai bune si mai inteligente abordari ca sa te poti bucura de succes in busines pe o perioada cat mai mare de timp si sa ai clienti multumiti de tot ce primesc de la tine.