Cum poti mari profitul afacerii tale fara efort?

Profitul in afaceri se obtine greu si dupa multa munca.
Ai o afacere care functioneaza, care merge bine si e normal sa te astepti si la un profit bun. Insa o regula generala spune clar ca nu poti creste profitul direct, doar indirect. Ai nevoie de strategii specifice ca sa cresti profitul pe termen lung si ai nevoie si de sustinerea echipei companiei tale. Ca sa cresti profitul totusi poti sa „umbli” la variabilele de care depinde nivelul profitabilitatii firmei tale. Daca le vei modifica in mod inteligent si vei tine cont de cateva sfaturi basic prezentate mai jos vei avea sansa sa ai un profit bun pe termen lung.
Profitul poate sa apara de la inceput sau poate sa apara dupa luni de munca si de strategii puse in practica una dupa alta. Din fericire il poti controla daca ai control asupra variabilelor care il vor influenta. Care ar fi acestea si cum te pot ajuta sa ajungi la un profit bun? Raspunsurile multiple la aceasta intrebare le vei gasi printre randuri in lista de mai jos:).
Generarea de lead-uri. Daca vrei mai mult profit ai nevoie de mai multi clienti. E simplu. Cu cat atragi mai multi clienti sau potentiali clienti care vor sfarsi prin a cumpara de la tine, cu atat vei avea si un profit mai mare si vei putea sa te gandesti si la investetii mai mari in directiile dorite. Generarea de lead-uri nu este usoara, ai nevoie de strategii foarte bune, de targetare foarte buna si de oameni care sa fie dispusi sa cumpere produse si servicii pe care le dezvolti si le-ai lansat pe piata.
Conversia lead-urilor. Trecerea de la un lead la clienti care cumpara si platesc pentru servicii si produse poate aduce profit. Ea se traduce prin eficienta eforturilor tale din zona vanzarilor. Incearca de fiecare data sa imbunatatesti lead-urile, conversiile, sa lucrezi alaturi de echipa de vanzari pentru a avea un profit cat mai mare. Cu cat ai mai multe lead-uri convertite in clienti care platesc, cu atat vei avea si sanse mai mari sa iti vei profitul dublat sau chiar triplat intr-o perioada scurta de timp.
Numarul de tranzactii. Profitul este influentat in mod clar de numarul de tranzactii. Cu cat ai clienti care cumpara cu o frecventa mai mare de la tine si devin clienti fideli, cumpara mai mult, cu atat vei avea si profit mai bun. La inceput nu vei avea un numar de tranzactii foarte mare si nici nu e firesc sa fie asa. Dar pe masura ce afacerea ta e cunoscuta si oamenii afla de tine si au incredere in produsele si in serviciile tale vei ajunge sa iti dublezi sau sa iti triplezi numarul de tranzactii pe care le ai in fiecare luna.
Marimea tranzactiilor. Se refera la marimea vanzarilor si la profitul pe care poti sa il obtii de la fiecare vanzare. Ideea este sa ai clienti care revin si care cumpara din ce in ce mai mult de fiecare data cand interactioneaza cu tine. Cu cat marimea tranzactiilor devine din ce in ce mai mare, sunt mai importante, cu atat te vei astepta si la un profit mai bun.
Marja de profit per vanzare. Aici se discuta despre profitul brut pe care il poti face din vanzarea fiecarui produs sau din vanzarea de servicii. Ideea aici e simpla: cresti pretul sau scazi costurile cu productia fara sa afectezi calitatea si ai profit mai bun. Nu face greseala insa sa ai produse si servicii de calitate mai slaba doar de dragul unui profit mai bun. Vei pierde clienti si vei avea un profit si mai mic decat cel anterior schimbarilor. Intotdeauna vei viza un echilibru intre costuri de productie si pretul pe care il practici.
Eliminarea serviciilor si activitatilor mult prea costisitoare. E poate cea mai simpla modalitate sa ai profit mai bun. De multe ori poti sa cazi in capcana de a avea multe servicii pe care ai putea sa nu le mai oferi si care nu ar afecta satisfactia clientilor, dar iti e teama sa le scoti din „joc” pentru ca nu stii cum reactioneaza clientii. Fa sondaje, intreaba clientii ce s-ar intampla daca unul dintre servicii ar disparea, ar fi inlocuit cu altceva. Daca ai raspunsuri pozitive si clientii nu au nevoie neaparat de anumite servicii esti deja pe drumul cel bun pentru marirea profitului.
Reducerea pragului de rentabilitate. Discutam despre numarul de lucruri, produse pe care e musai sa le vinzi in fiecare luna ca sa ramai rentabil si sa ai o afacere relevanta. Il poti reduce treptat si cu strategii inteligente ca sa ai profit mai bun. Poti sa il verifici comparand cum te descurci cu vanzarile, cu partea de promovare si cu eficienta acestora.
Cresterea preturilor. Si daca nimic din cele expuse anterior nu a functionat poti creste preturile cu 5-10% fara sa ai probleme in piata. Daca ai clienti care apreciaza ce faci pentru ei si ai produse si servicii de calitate cu siguranta vei putea sa cresti preturile fara sa risti sa ramai fara niciun client.