Cum sa gasesti un contabil excelent pentru afacerea ta?
Contabilitatea si situatiile contabile sunt la baza oricarei afaceri. Fara sa ai un contabil bun si situatii clare, toate taxele platite si regimul fiscal respectat in functie de tipul afacerii tale nu poti sa razbati pe piata cu firma ta. De aceea alegerea unui contabil devine extrem de importanta mai ales daca iti doresti succesul si vrei sa ai o afacere cat mai stabila chiar si pe timpurile pe care le traim cu totii.
Contabilul se ocupa de tot ce tine de contabilitatea firmei, pe el „cade” greul cu cifrele si cu tot ce inseamna ele pentru firma ta. El ofera si ghidare si sfaturi contabile, indentifica oportunitati, propune idei pentru a avea o afacere mult mai bine organizata cel putin din punct de vedere contabil.
Gasirea unui contabil nu e asa de dificila daca stii ce criterii sa iei in considerare si ce ai de facut cand incepi cautarile. Iata un scurt ghid pentru cautarea unui contabil potrivit pentru businessul tau:
Incepe cu o cautare serioasa on-line. Ca sa gasesti un contabil bun pentru afacerea ta trebuie sa ai de unde alege. Cauta peste tot prin directoare, portaluri, pe retele de socializare, printre contactele tale on-line.
Fa o lista scurta cu cativa contabili cu experienta, potriviti pentru postul tau. Vezi ce portofolii au, cati au si site-uri de prezentare, domenii cat mai variate in care au lucrat. Pe langa experienta vezi studii, referinte, tipuri de sarcini de indeplinit avute deja, situatii pe care le pot rezolva pretendentii la jobul pe care vrei sa il oferi.
Vezi ce costuri, pretentii salariale implica alegerea ta. Te-ai decis deja la cativa contabili, dar pana sa incepi sa discuti pentru a vedea pe care il vei alege ar fi bine sa stii si toate costurile pe care le vei acoperi. Sunt de preferat cei care nu au pretentii salariale exagerate, cei freelanceri, care sunt dispusi sa colaboreze direct cu tine in baza unui contract de colaborare, care au niste costuri per proiecte.
Contabili acreditati sau certificati? Cei acreditati au un nivel de studii economice mediu, au experienta vasta si programe de competente profesionale parcurse, deci pot sa te ajute cu mai multe aspecte ale partii de contabilitate. Un contabil certificat are studii facute, poate sa se ocupe de contabiliate, dar are limitari in privinta ajutorului acordat. Deci alegi contabili acreditati, care pot dovedi si cu exemple acreditarile si toata experienta din spatele jobului lor.
Alege contabilul care aduce plus valoare in afacerea ta. De fiecare data cand ai de ales dintre mai multi contabili trebuie sa mergi spre cel care intelege ce inseamna loialitatea fata de client si retentia. Doar assa te poti gandi si la plus valoare si vei avea tot ce iti trebuie ca sa fii mereu stabil si gata de actiune indiferent de vremuri.
Obtine referinte de la oameni in care ai incredere. E destul de complicat sa gasesti un contabil bun de unul singur, oricat de multa cercetare faci. Discuta cu prietenii, familia, alti experti din cercul tau de cunostinte, vezi ce recomandari au, ce fel de oameni au gasit si ei pentru afacerile lor. Nu te lua doar dupa ce vezi pe o carte de vizita sau dupa prezentari si documente, mergi mai departe si incearca sa ai de fiecare data o abordare cat mai deschisa si mai aplicata in cautarile tale.
Remote sau „in-house”. Daca te indrepti spre contabili remote acestia pot sa lucreze de unde vor ei, de oriunde, au costuri mai mici si nu trebuie sa te ocupi de taxe de multe ori. Pe de alta parte, daca vrei un contabil in-house, atunci vei avea si carte de munca de facut si poate mai multa seriozitate din partea sa, il vei putea controla mai bine si va face parte din echipa, va veni la job si vei discuta direct cu el.
In general, angajatul care vine zi de zi la job va avea eficienta mai mare decat cel care lucreaza remote si are foarte multe lucruri ce ii pot distrage atentia, nu ai deloc control asupra indeplinirii sarcinilor atribuite.
Discuta cu viitorul contabil despre tehnologie. Un contabil bun trebuie sa stapaneasca foarte bine cele mai bune si mai moderne softuri si tehnologii. Contabilul ofera sfaturi despre cele mai bune tehnologii de folosit in afaceri, poate sa aleaga acele softuri care iti vor garanta ca situatiile tale sunt unele clare si precise tot timpul, fara erori.
Discuta despre securitatea oferita atunci cand se lucreaza cu datele sensibile, cu cifrele comapniei, vezi daca au si cursuri speciale facute pentru a avea baza si pe tot ce tine de securitate indiferent daca lucrezi cu cineva de acasa sau vrei un contabil care sa fie langa tine mereu, la sediul firmei.
Cunoaste cat poti de bine contabilul inainte de a bate palma cu el. Ai nevoie de un om alaturi de care sa lucrezi bine, sa comunici e foarte important indiferent de context. Vezi cum raspunde la niste cerinte, fii atent la modul in care comunica si la cat de punctual este in respectarea unor termene.
Doar asa poti sa fii sigur ca alegi bine si sa te orientezi spre alti contabili daca cel ales la inceput nu ar fi cea mai buna varianta pentru tine.
Stabileste o intalnire cu el si discuta nu doar despre subiecte legate de contabilitate. Evalueaza raspunsurile, incearca sa ai o lista de intrebari pentru interviu ca sa iti dai seama de personalitatea lui si de cum poate sa faca fata si in situatii cu multa presiune, mai complicate.