Cum sa identifici cele mai importante semne ale unei relatii parteneriale aproape de final?

In afaceri, ca sa ai succes, ai nevoie neaparat si de parteneri. Ei te vor ajuta sa ai un echilibru in privinta deciziilor luate, in privinta viziunii si operatiunilor. Si tot ei vor fi acolo cand iti va fi mai greu si te vor ajuta sa treci peste toate obstacolele si sa iti dezvolti afacerea in directia dorita. Doar ca relatiile parteneriale nu sunt mereu „roz” si de multe ori se ajunge la ruptura. Cum iti dai seama cand e cazul sa renunti la parteneri si parteneriate? Vei afla raspunsul la aceasta intrebare in randurile ce urmeaza.

Cand incepi o colaborare cu un partener sau mai multi pornesti de la premisa ca relatia voastra, bazata pe incredere si respect, pe intelegere, va functiona foarte bine spre binele afacerii. Pe parcurs, daca lucrurile functioneaza bine, uiti de existenta relatiei si de parteneri si totul devine natural, firesc pentru voi. Pana la un punct in care lucrurile incep sa nu mai fie atat de bune si de frumoase ca la inceput si relatia parteneriala incepe sa se destrame.

Ca sa nu ajungi la tribunal si la probleme cu afacerea din cauza partenerilor ar fi bine sa identifici rapid cele mai importante semne si semnale ale unei relatii parteneriale care este pe punctul de a deveni imposibila. Iata care sunt semnalele la care ar trebui sa fii foarte atent:

Lipsa comunicarii. O comunicare eficienta e cheia oricarui parteneriat de succes. Cand nu mai exista comunicare aproape deloc apar neintelegeri, frustrari, iar colaborarea profesionala e aproape imposibila. De la o comunicare inexistenta se ajunge la e-mail-uri care nu primesc raspuns, mesaje fara raspuns sau cu raspuns gresit, la intalniri care nu mai au loc in mod regulat, la confuzie si multe interpretari gresite, la strategie pentru actiune incoerenta. O comunicare neadecvata sau inexistenta va insemna si o erodare a relatiei dintre parteneri, ajungandu-se la ruptura colaborarii intr-un final.

Volum de lucru distribuit in mod inegal. Cand lucrurile nu mai merg in relatiile de colaborare cu un partener si distributia volumului de lucru este incorecta. Responsabilitatile primite sunt disproportionate, nu se respecta deadline-uri, nu exista asumare pentru ceea ce se intampla cu proiectele pe care partenerul le are in grija. Apare si fenomenul de burnout, stresul cronic de la munca prea multa. Fie partenerul vrea sa scape de cele mai critice sarcini, fie tu vrei sa ai timp mai mult si pentru alte lucruri sau nu mai poti fi atat de implicat in acest parteneriat.

Neintelegeri financiare. In orice parteneriat de afaceri banii sunt principalul motiv de dispute. Escaladarea lor e rapida, se ajunge la nerespectarea intelegerilor initiale, nu e clar cum se vor gestiona profitul, cheltuielile si investitiile, contributiile si ceea ce primeste fiecare nu mai sunt echilibrate si de aici certurile si neintelegerile majore. Plus problemele de transparenta legate de documentele financiare, care se adauga si ele daca discutam despre neintelegeri financiare. Odata ce se agraveaza parteneriatul nu va mai fi posibil si cineva va ceda, de cele mai multe ori partenerul.

Comportament narcisistic. E foarte usor de observat. Partenerul nu mai ofera acces la conturi, proiecte, nu mai tine cont de inputul de la tine, e interesat de binele sau si nu de binele companiei, de binele tau. Nu ai cum sa mai continui cu un astfel de parteneriat si ruptura definitiva va fi singura solutie ca sa poti mergi mai departe cu afacerea si sa nu ajungi la probleme financiare.

Lipsa unei viziuni comune, impartasite. Daca tu si partenerul de afaceri ai scopuri si viziuni diametral opuse atunci coeziunea si deciziile armonizate nu au cum sa apara. Nu ai cum sa te dezvolti, cum sa iti duci afacerea mai aproape de succes daca nu exista o viziune comuna. Viziunea e la baza oricarei afaceri, oricarui parteneriat. Cand nu e de ambele parti si e inteleasa gresit sau deloc colaborarea dintre parteneri nu ar mai trebui sa continue, spre binele afacerii.

Disputa permanenta pentru controlul asupra afacerii. Daca va surprindeti mereu intr-o continua batalie legata de cine detine controlul asupra afacerii veti epuiza energia necesara ca sa mergeti mai departe si lucrurile sa se aseze pe un fagas normal, dezvoltarea afacerii va fi iarasi imposibila. De la inceput ar trebui sa stabiliti clar ce se intampla cu acest control asupra afacerii si sa va atribuiti roluri egale, sa existe mereu comunicare ca sa puteti evita orice fel de actiuni si certuri ce ar putea aduce dezastrul in companie si pierderi financiare.

Discutii frecvente cu fosti clienti sau chiar cu o parte a competitiei. Cand observi un astfel de comportament e clar ca o colaborare e imposibila si trebuie sa renunti la partener. Daca deja discuta despre fosti clienti cu tine, cu siguranta va vor merge mai departe si vor discuta si cu alte companii, alti parteneri. Nu vei mai lucra asa usor cu partenerul, s-ar putea sa primeasca oferte si sa isi insuseasca idei care vor sabota pana la urma afacerea. Discutiile cu fosti clienti si competitie sunt un semnal care trebuie sa atraga imediat ruperea oricarei colaborari si sa initieze gasirea altui partener.

Lipsa de consecventa si rigiditatea. Nu ai cum sa ajungi la succes in afaceri daca nu esti consecvent. Cand nu mai e consecventa apar si probleme legate de productivitate, interes pentru afacere si parteneriatele se vor destrama. Pe langa lipsa de consecventa avem si rigiditatea care e iar un semnal clar ca o colaborare nu mai e posibila. Rigiditatea inseamna o lipsa de comunicare clara in primul rand, idei fixe si multe actiuni care nu tin cont de parerea celuilalt partener. Rigiditatea si lipsa de consecventa pot sa distruga rapid orice fel de relatie de colaborare in afaceri, mai ales daca se porneste de la o lipsa de viziune si de comunicare.

Ai identificat toate aceste semne ale unui parteneriat imposibil, ce e de facut mai departe? Lucrurile sunt destul de simple si de clare:

  • Verifica acordul partenerial semnat, contractul dintre parteneri si vezi cum anume poti iesi din colaborare si in ce conditii. Ar trebui sa existe clauze clare si explicatii in respectivele documente. Daca exista un contract pe mai multi ani e bine sa existe o renuntare la colaborare cu beneficii pentru ambii parteneri si o negociere clara;
  • Comunica direct partenerului decizia luata si modalitatea in care se va iesi din parteneriat, termenii care ar trebui sa fie agreati de ambele parti;
  • Apeleaza la consultanta juridica in momentul in care partenerul nu e de acord cu propunerea de renuntare la colaborare ca sa eviti o escaladare a situatiei si un proces;
  • Documenteaza termenii separarii, ruperii colaborarii, cu detalierea partii financiare si raspunderii financiare de ambele parti, a modalitatii de punere in practica a iesirii din parteneriat;
  • Gandeste un plan pentru o tranzitie cat mai usoara spre o alta posibila colaborare daca vrei ca afacerea sa nu sufere din cauza acestei rupturi. Sarcinile ce reveneau partenerului trebuie redistribuite catre alti angajati pana la gasirea altor parteneri de incredere. Responsabilitatile trebuie transferate cat mai „natural” si mai rapid, mai usor pentru a nu exista un blocaj la nivelul operatiunilor afacerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.