Cati bani îți trebuie sa deschizi un magazin second hand?
Magazinele second hand au inceput sa fie tot mai cautate pe masura ce preturile la lucrurile noi au crescut si puterea de cumparare a oamenilor a scazut foarte mult. E o afacere profitabila pe termen lung, iar daca ai si calitate si aduci marfa destul de des vei atrage clienti in cel mai scurt timp si ii vei fideliza usor.
Costurile cu infiintarea si deschiderea unui magazin second hand sunt o necunoscuta pentru multi, asa ca in articolul de astazi iti lamurim o intrebare simpla: cati bani iti trebuie sa deschizi un magazin second hand profitabil?
Deschiderea unui magazin second hand nu e asa de simpla precum pare pe hartie. Sunt foarte multe lucruri de pus la punct, trebuie sa fii atent sa respecti toti pasii necesari lansarii afacerii, dar cu putina atentie si o investitie inteligenta la inceput vei avea un second hand cautat si apreciat de clienti.
Cea mai mare problema cand vrei sa iti deschizi un magazin second hand este reprezentata de costuri. Investitia si cheltuielile initiale, cele din primele 3-6 luni te pot speria si te vor determina sa renunti. Nu trebuie sa te sperie nimic, pentru ca o astfel de afacere este profitabila si cu siguranta te va ajuta sa ai un venit constant, asta daca te implici si stii sa iti gestionezi bugetul inca de la inceput.
Nu stii cat te-ar costa sa deschizi magazinul tau second hand? Iata care ar fi costurile estimative pentru deschiderea unui magazin on-line in 2024:
*Tine cont de faptul ca aceste costuri, cheltuieli vor varia foarte mult in functie de factori specifici si sunt doar cu titlu orientativ, un cost exact il vei stabili doar tu in functie de afacere si de contextul local, economic, de ceea ce vinzi si cum vinzi, de ce asteptari ai, ce profit vrei sa faci si ce fel de afacere vrei sa infiintezi:
Inregistrare firma-pentru inceput e nevoie sa iti inregistrezi firma ca sa fii in regula la ANAF. Vei plati taxe pana la 1000 RON, capitalul social minim este de 200+ron. Acesta e cel mai important pas ca sa intri in legalitate si sa iti desfasori afacerea fara probleme.
Chiria pentru spatiul comercial-depinde foarte mult de marimea spatiului, de locatie, poate porni de la 500 euro lunar si poate ajunge si la 2000 euro lunar, cu media lunara de 1000 euro/luna.
Amenjari si dotari magazin second hand-pornesti de la renovari, reamenajari spatiu, minim 5000 ron, pana la 15000+ ron, continui cu sisteme de alarma, securitate, camere, 2000-4000 ron, cu o casa de marcat de calitate, moderna, care va fi si fiscalizata, deci bani in plus pe langa costurile ei, pana in 2000+ RON, minim 1000+ ron, incheind cu rafturi, dulapuri, oglinzi, cabine de proba, inca 5.000-10.000 ron.
Stocul de haine-te costa pana la 30.000 ron daca ai marfa de calitate ca sa atragi clienti, minim 10.000 ron, dar costurile pot fi si mai mari de atat.
Licenta, autorizatie-autorizatia te ajunge la peste 500 ron, pana intr-o mie de lei sau chiar peste, autorizatiile PSI, sanitara etc mai cer si ele 1000-2000 ron.
Marketing si promovare-ai nevoi sa te cunoasca lumea, sa afle de tine, sa ajungi sa ai o baza de clienti, investesti in materiale promotionale, reclame la nivel local, alti 2000-5000 ron.
Asigurari-sunt foarte importante, e obligatoriu sa le ai daca vrei sa rezisti si sa nu cheltuiesti o avere daca se intampla ceva, platesti pe ele peste 1000-2000 ron pe an.
Costuri personal primele 3 luni cel putin-peste 18000-20000 ron pe trei luni vei plati si cu angajatii si salarii minime, daca vrei sa le dai mai mult si ai profit ajungi si la peste 40000 ron.
Utilitati, cheltuieli variabile si fixe primele 3 luni-aici intra tot, electricitate, apa, internet, telefon, peste 4500 ron pe trei luni, cam 1500-2000 ron pe luna.
Fondul de rezerva-ai nevoie si de el, se recomanda minim 10.000, maxim 20000+ ron pentru orice fel de cheltuieli neprevazute, alte investitii la care nu te-ai gandit la inceput.
Si am ajuns si la bilantul cheltuielilor cu deschiderea unui magazin on-line. Totalul nu trebuie sa te sperie daca esti intr-o zona buna si estimezi ca vei avea si profit bun.
Asadar, in total, raportat la costurile pe care le-am prezentat anterior, vei cheltui cu deschiderea unui second hand minim 70000-90000 ron si maxim 150000-250000 ron, dar sumele acestea pot varia mult cum am precizat si la inceput, depinde de fiecare afacere, de ce iti doresti de la ea, de taxele si investitiile de moment.
Toate cifrele estimate in acest articol sunt pentru un magazin second hand de dimensiuni medii intr-o locatie in care nu ai chirie extraordinar de mare. Costurile vor varia cu siguranta in functie de oras, de locatie, de dimensiune magazin, de calitatea amenajarilor, de cantitatea stocului initial, de calitate hainelor, lucrurilor aduse in magazin, de cat de des te aprovizionezi si de unde anume, de ce furnizori folosesti etc.
Poate fi si un scenariu fericit in care nu platesti chirie, ai spatiul tau, esti proprietarul lui, atunci ai de platit taxe si impozite aferente afacerii. Hainele, lucrurile le comanzi si on-line, en gros, le primesti de cate ori pe saptamana ai nevoie in functie de ce se cumpara si cat se cumpara.
Ideea cea mai buna la inceput este sa cumperi haine, lucruri second hand de calitate buna, sa vinzi la preturi mici, sa preferi profit limitat la inceput, pana cand incepi sa ai clienti si sa ii fidelizezi.
Pentru antreprenori pana in 35 de ani si fara o firma in trecut, varianta unui SRL-D este cea mai buna. 3.000 de euro investesti in cheltuieli neeligibile. TVA la facturi, iar pentru investitia de baza faci proiect pentru intreprinzatorii tineri care te ajuta sa obtii maxim 20.000 euro, 10.000 euro nerambursabili si 10.000 euro sub forma de credit, numai buni pentru utilare magazin second hand si pentru aprovizionare cu ce vrei tu.