Ce greseli de incepator sa eviti cand cauti finantare pentru afacere, startup?

Dupa ce ai deja o idee de afaceri si un plan de afaceri cat mai bine pus la punct te poti gandi si la finantarea businessului tau. Finantarea nu e deloc usor de obtinut indiferent cata experienta ai si ce fel de firma vei ajunge sa conduci. Incepator sau nu intr-ale afacerilor s-ar putea sa faci si tu cateva greseli comune, tipice incepatorilor, care iti vor aduce doar probleme in obtinerea finantarilor. Cum sa le eviti si ce poti face afli in randurile ce urmeaza.

Greselile „de incepator” in afaceri pot fi mai costisitoare si mai periculoase decat iti inchipui. Asta pentru ca nu le constientizezi, treci peste ele, persisti in ele pana sa iti atraga cineva atentia sau pana cand realizezi e ceva in neregula cu afacerea ta. Indiferent ca e o greseala sau sunt mai multe, in calitate de antreprenor, patron, trebuie sa incerci sa le descoperi la timp sau sa le previi. Si nu, nu e usor si nici nu exista vreo metoda minune care sa te scape de ele si sa le faca sa dispara.

Cele mai frecvente greseli de incepator in afaceri le-am adunat in lista de mai jos. E bine sa treci prin ea si sa te gandesti de doua ori inainte de a spune ca tie nu ti se poate intampla, ca ai experienta…

Solicitarea de sume de bani prea mari sau prea mici pentru nevoile tale reale. E o greseala a incepatorului pe care s-ar putea sa o faci si tu. Daca soliciti prea putini bani, nu vei avea cum as dezvolti afacerea si sa rezisti pe piata, nu vei putea asigura training, angajari. Daca soliciti prea multi bani investitorii care te vor sustine vor vrea sa ii folosesti imediat si sa vada rezultate, deci presiunea asupra ta si asupra afacerii va fi foarte mare. De regula specialistii recomanda o solicitare a unei finantari potrivite pentru afacere si planurile de viitor in asa fel incat sa ai bani sa acoperi si costurile cu lansarea si cu dezvoltarea pe termen mediu macar.

Renuntarea la o parte prea mare din companie, din dreptul asupra sa. Practic renuntarea la o parte din afacere de dragul unei finantari mai bune inseamna sa nu mai ai control total asupra ei. Vei ajunge cat de curand sa faci ce spune investitorul si sa te opresti mereu din orice fel de decizie pentru a mai discuta cu investitorul, cu omul care ti-a asigurat finantare si a luat si un procent x din compania ta asa. Cauta sa obtii bani pe alte cai fara sa renunti la niciun procent din companie, proprietatea asupra afacerii e deosebit de importanta mai ales in aceste vremuri instabile.

Lipsa unor planuri pentru dezvoltarea afacerii. Gandeste in avans strategii si tehnici pentru dezvoltarea afacerii, dovedeste investitorilor ce vrei sa faci si cum anume, asigura-i ca vei avea succes. Daca nu ai planuri pentru dezvoltare si nici nu le prezinti ori vei pierde finantarea, ori vei avea una slaba si nu te vei descurca deloc. Incearca sa ai o infrastructura bine pusa la punct, sisteme, procese, spatiu fizic pentru dezvoltare si demonstreaza si iar demonstreaza oricui toate planurile tale cu detalii si date concrete.

Solicitarea de finantare, fonduri, prea devreme. Nu te grabi cu finantarile, cu investitorii. Ia-ti sase sau opt luni ca sa obtii finantari, vezi ce se mai intampla, incearca sa ai un model de finantare perfect de fiecare data, un plan de afaceri bine pus la punct. Vezi cum merge dupa lansare, ce poti sa faci si ce nu, de cati bani ai nevoie la modul realist si daca poti face ce vrei cu ei cand ii ai.

Lipsa pregatirii temeinice. Ai asteptari nerealiste de la inceput, nu ai niciun fel de plan in minte in privinta finantarilor. Si e o greseala de incepatori pe care o observam tot mai des la antreprenorii aparuti peste noapte, la cei cu experienta prea putina in business. E nevoie de luni, poate un an sau doi ca sa ai o finantare foarte buna si sa gasesti si oameni seriosi si potriviti pentru tipul tau de afacere.

Te pregatesti temeinic inainte de intalnirea cu investitorii, iti creezi un discurs care sa atraga, vii cu date concrete bine gandite, incerci sa arati cum vrei sa te dezvolti si cat de bine vei folosi banii investitorilor tai pentru dezvoltare, ce profit vor avea si ei. Cu cat stii mai multe si dovedesti ca stii despre industrie, modelul de business, riscuri, potentiale recompense, cu atat vei avea sanse mai mari sa fii credibil in fata investitorilor.

Ignorarea nevoii existentei unui plan de urgenta. Fara plan de urgenta, variante alternative nu prea poti negocia atat de bine si risti sa pierzi finantarile. Incearca sa mergi la negocieri si prezentari dupa ce ai cel putin trei sau patru planuri de rezerva ca sa fii tu cel care esti relaxat si poti dicta si un timing al finantarii concretizate.

Solicitarea banilor, investitiei inca de la prima intalnire cu investitorii. Cere mai intai sfatul de la cei din „reteaua” ta, de la oamenii pe care ii cunosti si poate cunosc la randul lor investitori. Fa o documentare serioasa, inainte, mergi la intalniri, vorbeste despre ce faci si ce vei face cu afacerea ta, evita sa aduci in discutie prea brutal problema banilor. Investitorii trebuie „pregatiti” pana sa le spui sumele de care ai nevoie pentru ca doar asa vei avea castig de cauza si o companie care porneste de la inceput cu dreptul.

Nu ceri sfatul profesionistilor. E nevoie de profesionisti cu experienta ca sa intelegi nevoile reale de finantare si asteptarile pe care ar trebui sa le ai. Nu trebuie sa iti fie teama, jena sa recunosti ca nu intelegi sau nu stii totul despre finantari si despre ce are nevoie firma ta. Lipsa sfaturilor profesionistilor poate fi un adevarat handicap si o greseala a incepatorului, care iti va afecta nu doar perceptia asupra businessului tau, dar si succesul in viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.