Surse de finantare eligibile pentru fiecare etapa a dezvoltarii afacerii tale

Orice afacere porneste de la o idee si se dezvolta trecand de fiecare data prin cel putin cinci etape principale. Si in fiecare faza a afacerii ai nevoie de finantari, de bani pentru a putea merge spre cealalta etapa si a avea o stabilitate si obiective clare de atins in viitor. De unde poti obtine insa finantarile pentru fiecare etapa a dezvoltarii afacerii? Raspunsul il vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Sursele de finantare eligibile pentru diferitele faze ale dezvoltarii afacerii difera in functie de tipul afacerii, de modul in care ai gandit afacerea si de calitatea si fiabilitatea afacerii tale. La inceput e mai dificil sa obtii bani cand nu ai niciun fel de date contabile clare pe termen mediu si nici un istoric clar al afacerii. Dar pe masura ce treci de la o etapa la alta si te indrepti spre maturizarea afacerii vei putea sa dovedesti ca esti de incredere si ca afacerea merge, asa ca vei avea acces la surse de finantare mai bune si la bani mai multi, putand chiar sa combini sursele de finantare, daca iti doresti asta.

Care sunt principalele modalitati de finantare a afacerii tale in functie de etapa in care te afli din perspectiva dezvoltarii afacerii?

Etapa de dezvoltare afacere. E faza in care faci cercetari de piata, vezi daca o idee de afaceri e si fezabila, profitabila. Odata ce ai bifat si fezabilitatea, si profitabilitatea afacerea e gata sa se lanseze. Conteaza mult acum partea administrativa, structura legala, metodele si modelele de business, strategiile de marketing, definirea de produse si servicii.

Pentru toate acestea ai nevoie de bani? De unde ii iei? Nu ai un istoric, nu ai niste date concrete pentru a lua un credit, pentru a atrage un finantator, esti la inceput de drum, deci te bazezi doar pe capital propriu acum. Te folosesti de carduri de credit, de imprumuturi de la familie, prieteni, rude, de banii generati de afacere, de economiile tale. E o perioada riscanta si in care aduni multe datorii pe care le vei plati la un moment dat, dar daca vei reusi va conta tot efortul cu siguranta si toate noptile nedormite.

Etapa de inceput a afacerii, de start-up. Esti gata sa lansezi produse si servicii, ai publicul tinta definit, vezi si care e feedbackul deja. Si in aceasta faza a afacerii tale tot capitalul propriu e baza, dar aici poti merge pe crowdfunding, poti apela la solutii de tip factoring, instant factoring, bazate pe facturi si plata lor ulterioara. Dovedesti doar ca ai facturi ce pot fi platite de clienti la o data anume si ai din timp banii necesari. Practic ai banii de salarii si pentru orice fel de mici investitii, costuri de suportat fara sa te mai bazezi pe clienti si pe plata facturilor cu ajutorul lor.

Etapa de crestere a afacerii. Afacerea e deja pe picioarele sale, ai un anumit grad de maturitate in business, ai venituri stabile, poate si profit, afacerea merge si va merge si in viitor. Atragi clienti noi, ii fidelizezi si retii pe cei existenti. De acum te bazezi pe investitori si pe un plan de afaceri bine pus la punct de la inceput, pe active, actiuni, finantare echipamente, credite. Investitia in echipamente e cea mai importanta pentru dezvoltarea organica a afacerii, creditele pentru afaceri sunt o varianta buna pentru ca poti dovedi ca esti de incredere si ai capacitatea sa platesti creditele si dobanzile, ai deja date contabile clare.

Etapa de extindere, expansiune a afacerii. Brandul afacerii e tot mai puternic, ai cota de piata buna, ai o penetrare excelenta a pietei locale, regionale poate, deci vrei sa te extinzi si spre piete noi, sa gasesti noi clienti, ceea ce va duce la un venit mult mai mare pe termen mediu si lung. Cumperi echipamente in plus, iei credite pentru echipamente, fara sa renunti la o parte din dreptul de proprietate asupra afacerii, fara sa vinzi actiuni, active. Finantarea prin facturi de platit si banii luati in avans, fara sa mai depinzi de clientii tai sunt solutii bune pentru aceasta faza, creditele bancare sunt la fel de fezabile acum pentru a angaja personal in plus si a te extinde pe ce piete iti doresti cu produse si servicii existente sau cu unele noi.

Etapa de maturitate a afacerii. Ai deja afacere matura, s-a terminat si faza de extindere rapida spre alte piete. Cresterea e inca posibila, dar intr-un ritm nu atat de alert, cota de piata e deja excelenta. De acum te gandesti la strategia de iesire in calitate de proprietar. Poti sa te ocupi de firma si sa primesti dividende sau poti sa vinzi tot sau o mare parte cand afacerea are valoare mai mare si piata e un excelenta, ai clienti sa o vinzi rapid si sa faci si profit imediat.

Poti sa iei bani de la banca prin programe de creditare foarte usor, ai active ce poti fi folosite pentru securizarea capitalului si pentru finantarea echipamentelor, apelezi si la facturi si finantare cu ajutorul lor, la imobiliare chiar ca sa nu ai costuri asa de mari cu finantarile afacerii tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.