Tendinte in finantarea afacerilor care ar putea influenta raportarea la sursele de finantare
Finantarea afacerilor este intr-o continua evolutie, influentata fiind de mediul economic, de tehnologie si de schinbarile din societate. Oamenii de afaceri cauta mereu resurse si tipuri de finantare care sa le aduca stabilitate si banii de care au nevoie la un moment dat. Ca sa obtii cele mai bune finantari pentru afacerea ta e bine sa te raportezi mereu la tendintele din finantarea businessurilor si sa le intelegi, sa le intuiesti daca poti ca sa iei mereu decizii excelente si sa ai la dispozitie suficient capital ca sa mergi mai departe in proiectul tau.
Tendintele din finantarea afacerilor nu sunt prea greu de intuit si de ghicit. Este mai degraba un exercitiu de imaginatie combinat cu mult studiu si documentare a domeniului. Doar asa poti fi sigur ca vei putea sa decizi singur ce e mai bine pentru afacerea ta si vei putea sa te feresti de eventualele obstacole ce iti vor aparea in cale. In prezent putem identifica o serie de tendinte in finantarea afacerilor care redefinesc si vor defini pe mai departe modul in care ne raportam la conceptul de finantare in business.
Finantare sustenabila. Sustenabilitatea e deja imperativa, nu mai este de multa vreme doar u concept pe care sa il abordezi in diverse prezentari business care sa impresioneze. Afacerile cauta din ce in ce mai mult sa gaseasca optiuni de finantare sustenabile pentru a se alinia cerintelor de protejare a mediului, cerintelor sociale si obiectivelor asumate si propuse de guverne. Obligatiunile verzi, investitiile de impact sau anumite imprumuturi legate de sustenabilitate sunt si vor ramane la mare cautare din perspectiva investitorilor care isi doresc ca banii lor sa fie directionati spre afaceri cu un profil mult mai aproape de conceptul de sustenabilitate reala.
Platforme digitale de creditare. Revolutia „fintech” este din ce in ce mai greu de ingnorat. Si isi va mentine trendul ascendent si pe viitor. Accesul rapid si convenabil, eficient la capital, imprumuturile si creditarea on-line pentru afaceri, finantarea facturilor, toate la un click distanta vor face parte din urmatoarea etapa a revolutiei pornite de conceptul „fintech”. Finantarile vor fi mai usor de obtinut pe masura ce sistemele si platformele care le ofera se vor dezvolta si mai tare si vor aduce tot mai multe variante pentru orice tip de business.
Criptomonede si blockchain. Finantarea afacerilor nu a mai fost la fel ca inainte dupa ce a aparut toata nebunia legata de criptomonede si de blockchain. ICO-urile sau Initial Coin Offerings, dar si Security Token Offerings, STO-urile au fost deschizatoare de drum in strangerea de capital mult mai simpla. Finantarea lanturilor de aprovizionare din businessuri este mai usoara cu ajutorul tehnologiei blockchain, se va evita frauda mai usor si afacerile vor avea mai mare siguranta in cazul tranzactiilor facute.
Crowdfunding si Crowdsourcing. In loc sa cauti luni bune investitorii perfecti de ce sa nu strangi bani de la mai multi investitori pe care ii vei gasi intr-un singur loc, pe platforme de crowdfunding. In paralel cu finantarea prin crowdfunding vei putea beneficia si de pe urma finantarii prin crodwsourcing, o alternativa foarte buna la crowdfunding. Combinand cele doua modalitati moderne de finantare nu doar ca vei avea capital mai mare strans intr-un timp scurt, dar vei putea dispune de el imediat ce l-ai avut, fara a mai fi nevoit sa depinzi mereu de banci sau de alti investitori mari cu pretentii.
Finantari bazate pe venituri. Suna destul de ciudat, insa afacerile mici si mari care vor sa supravietuiasca se bazeaza tot mai des pe o astfel de sursa de finantare. Investitorii ofera capital in schimbul unui procent din castiguri viitoare. Daca ai o companie in care banii vor fi fluctuanti ar putea fi o sursa excelenta de finantare, mai ales daca nu vrei sa risti prea mult de la inceput si sa iti iei langa tine investitori care te vor duce la faliment cu toate cerintele lor absurde.
Securizare si finantare garantata cu active. Securizarea este un mecanism foarte interesant si eficient in care afacerile includ active in valori imobiliare negociabile, se strang astfel fonduri prin vanzarea de active pe pietele financiare importante. Imobiliarele pot profita foarte mult de pe urma acestor schimbari la nivelul finantarilor moderne.
Inteligenta Artificiala si scorul de credit mai bun. Securizarea finantarilor este mai eficienta cand ai instrumente bazate pe Inteligenta Artificiala care folosesc foarte multe date pentru a analiza si a oferi raspunsuri complete la intrebarile tale legate de finantare. Creditorii se bazeaza din ce in ce mai mult pe AI si pe machine learning pentru evaluarea sanselor pe care le au sa si castige daca ofera credite si bani celor care au nevoie de ele in afaceri.
Cresterea potentialului pietelor de capital de risc. Companiile la inceput de drum si afacerile cu o dezvoltare accelerata au nevoie de astfel de piete pentru finantari. In loc sa te bazezi doar pe banci poti sa fructifici la maximum ce ofera pieta de capital de risc si sa ai banii de care ai mare nevoie la un moment dat mult mai simplu. Potentialul urias si dezvoltarea accelerata a pietei amintite vor fi motive suficient de puternice ca sa iei in considerare si aceasta optiune.
Reglementari sporite pentru industria finantarii afacerilor moderne. Pe masura ce industria finantarilor afacerilor se dezvolta si evolueaza putem sa ne asteptam la schimbari in privinta reglementarilor si legislatiei. Se vor proteja investitorii si cei care au nevoie de finantari si mai bine, stabilitatea sistemului financiar va fi la fel de importanta. Reglementarile vor trebui respectate de ambele parti pentru a se asigura o industrie a finantarilor cat mai transparenta si a avea mereu la dispozitie solutii sigure, care iti permit sa respecti si legislatia si sa nu ai deloc probleme.