Esecul in campania de marketing. Cum gestionezi o campanie de marketing care nu mai functioneaza?

Campaniile de marketing sunt de multe ori imprevizibile, rezultatele lor nu sunt de fiecare data cele asteptate. Si daca nu ai control prea bun asupra campaniei te astepti si la un esec si la probleme. Esecul in campania de marketing este un moment pe care il poti anticipa daca stii la ce sa te uiti, cum sa evaluezi campania in derulare. De multe ori insa oamenii din marketing nu stiu ce au de facut in situatii de criza si campania de marketing ce parea perfecta la inceput ajunge sa fie un adevarat haos si sa nu isi atinga scopul deloc.
Esecul in campania de marketing poate avea mai multe cauze. De la implementare gresita la idei gresite de la care s-a pornit, la asteptari prea mari sau greseli de folosire a tacticilor, strategiilor, toate ar putea sa zadarniceasca eforturile echipei de marketing.
Daca nu il anticipezi esecul apare cand te astepti mai putin, semnele sale sunt clare. Cand deja ai constientizat esecul e prea tarziu in cele mai multe cazuri. Odata intrata pe o directie gresita o campanie de marketing se poate remedia cu greu. Totusi, daca tii cont de urmatoarele sfaturi, ai putea sa ai o sansa sa repari campania sau macar sa incepi alta si sa nu mai faci greselile din trecut.
Depisteaza greselile din campania de marketing si incearca sa gasesti solutii. Clientii moderni sunt greu de pacalit. Din momentul in care o campanie de marketing a ajuns in fata lor si stiu de ea clientii au siguranta ca a trecut prin planificarea strategica, prin executie, prin aprobari. In loc sa negi ca au existat greseli mai bine recunosti ca le-ai facut si demonstrezi ca stii si de unde a provenit greseala sau de unde au provenit greselile. Ideal ar fi sa ai control asupra narativului si asupra informatiilor despre campania de marketing si sa directionezi discutiile in asa fel incat criza prin care treci sa nu fie una care sa iti distruga afacerea si sa iti afecteze vanzarile, cifra de afaceri.
Inainte de orice fel de decizii vezi de unde a pornit totul. Cand ceva nu mai merge in campania de marketing incepe prin a vedea cui nu i-a placut, care a fost feedbackul, ce aspecte specifice din campanie nu au mers asa cum te asteptai. Detaliile fac diferenta, asa ca trebuie sa le cauti pe cele care nu sunt in avantajul tau sau au fost gresit abordate de la inceput si sa ai un sumar al tuturor lucrurilor care nu functioneaza in campanie. Doar asa stii de unde sa pornesti in remedierea erorilor, ce ai de facut, si poti sa iei cele mai bune decizii.
Accepta ca ai gresit, greseala e normala. Pana sa remediezi toate problemele trebuie sa accepti ca ai o campanie de marketing care nu va functiona deloc sau pe o perioada. Ar fi de preferat sa vii cu mesaje video, audio, texte pe social media in care sa iti cer scuze sau sa recunosti ca lucrurile nu merg asa cum ti-ai inchipuit si sa asiguri clientii ca toate problemele se vor remedia si ca ei sunt cei mai importanti. In aceasta etapa trebuie sa pastrezi increderea clientilor, transparenta decizionala si vizibilitatea brandului, imaginea brandului.
Asculta vocea clientilor. E poate cel mai bun sfat pe care il poti primi. Pana sa gandesti planuri si strategii ia-ti timp si asculta ce spune lumea despre companie, despre campania de marketing. E mai important sa iti dai seama cum esti perceput si cum a fost perceputa campania de marketing decat sa incepi sa cauti motive si sa uiti de clienti si de dorintele lor. Noteaza cele mai importante idei, discuta in companie despre ele, vezi ce spun si cei din marketing, direct implicati in rezolvarea problemelor din campanie.
Analizeaza, analizeaza si iar analizeaza. Vezi ce ai gresit cand ai conceput campania de marketing. Analizeaza publicul tinta si segmentarea, mesajul, claritatea lui, canalele de comunicare folosite, tacticile si strategiile de marketing. Odata ce ai identificat toate greselile nu incepe sa iti ceri scuze sau sa negi totul. Fa mici ajustari la campanie si gandeste alta campanie, daca e cazul. Realizeaza sondaje, incearca sa ai de fiecare data un feedback sincer si vei reusi sa treci cu bine peste problemele cu orice campanie de marketing. Si nu te opri din analizat, planifica analize periodice si monitorizeaza si rezultatele fiecarei etape de implementare a campaniei de marketing.
Nu intra in panica. Nu te grabi sa raspunzi si nu astepta prea mult sa reactionezi. In functie de reactie si de probleme decide ce vei face si ce actiuni ai de pus la punct. Daca nu e niciun raspuns evident de la audienta, public, schimba tactica, actiunile si vezi ce feedback primesti. Schimba si mesajul, fii calm si abordeaza totul cu mult calm. Daca raspunsul e negativ schimba atentia spre altceva si vino cu un raspuns care nu e prea serios.
Fii pregatit sa incepi alta campanie de marketing. Daca vezi ca nu poti sa rezolvi problemele vechii campanii mai bine incepi una noua de la zero tinand cont de tot ce nu a mers in trecut. Abordarea va fi diferita, strategiile si tacticile, planurile vor fi diferite. Pleaca de la ipotezele legate de cauzele care au dus la esecul campaniei de marketing si vino cu perspective diferite, gandeste scenarii in care campania va esua si vezi cum previi esecul. Asa clientii vor trece peste campania esuata oprita la timp si vei avea sanse sa ai vanzari bune si cifra de afaceri neafectata de campania cu rezultate slabe.
Fii atent la date, nu la tendinte. Totul e despre cunoasterea audientei tale. Descopera cine sunt indivizii din publicul tinta, ce comportament de consum au, cum a evoluat el. Doar asa iti dai seama unde nu a functionat campania de marketing. Analizeaza datele din social media, comentarii, feedback, cifrele legate de vanzari, tot ce tine de partea economica si de contabilitate si vei sti de la inceput ce nu merge si ce se poate remedia. Uita de tendinte cand deja ai identificat o criza si o campanie de marketing care nu va avea rezultatele dorite.
Pregateste-te pentru esec. Nu stii niciodata ce raspunsuri vei primi, cum va esua o campanie de marketing, asa ca trebuie sa fii pregatit mental sa reactionezi cumpatat si cat mai rational. Fa o pauza, un pas in spate, trage aer in piept, vezi ce ai gresit, vezi care sunt valorile tale de baza si gandeste un raspuns autentic si cat mai bine adaptat situatiei in care se afla campania de marketing.
Foloseste esecul ca pe o oportunitate de invatare si perfectionare. Dupa ce stii clar ce nu a functionat si de ce trebuie sa incepi sa inveti din vechea campanie de marketing si sa o consideri o oportunitate de a merge mai departe si de a fi mai bun in eforturile tale de marketing si in afaceri. Toate datele si detaliile care au dus la esecul campaniei din trecut vor fi analizate cu atentie si solutiile cele mai bune vor fi implementate in noile campanii pentru rezultate perfecte de fiecare data si clienti multumiti.