Planul de afaceri pentru firma servicii consultanta HR

Gasirea unor oameni potriviti pentru companie sau gestionarea oamenilor din companie si actelor ce tin de fiecare angajat sunt extrem de importante pentru orice firma. O firma cu servicii consultanta HR poate ajuta enorm mai ales daca vrei sa ai cele mai bune rezultate si sa nu cheltuiesti o avere pe extinderea si dezvoltarea departamentului HR din companie. O afacere in domeniul consultantei HR se va dovedi un real succes daca pornesti cu dreptul de la inceput. Cum poti sa te asiguri de acest lucru? Cu un plan de afaceri pentru firma servicii consultanta HR foarte bine pus la punct.

Planul de afaceri pentru firma consultanta in HR nu este foarte simplu de realizat, desi, la prima vedere, lucrurile iti sunt foarte clare si ai niste sectiuni ale planului pe care le bifezi pe repede inainte. In realitate ai de muncit, de analizat si de rescris planul pana cand e complet si suficient de convingator pentru orice investitor care il va parcurge si e dispus sa iti ofere o anumita suma de bani pe termen lung.

Ca sa nu pierzi timpul cand te apuci de redactare si sa nu omiti lucrurile importante am realizat un scurt ghid esential pentru planul de afaceri pentru o firma cu servicii consultanta HR:

Sumarul Executiv. Cum ii spune si numele, sumarul executiv e un fel de rezumat care va trece in revista tot ce e mai important din sectiunile planului de afaceri. Desi e primul pe care il va parcurge orice investitor, partener interesat de afacerea dvs., sumarul executiv se va redacta la final, cand toate celelalte sectiuni ale planului de afaceri au fost finalizate si verificate.

Rolul sumarului executiv este sa atraga atentia, sa il faca pe investitor sa isi doreasca sa parcurga si celelalte sectiuni din plan. Se va detalia tipul de firma de consultanta in HR operat, statusul ei, daca esti startup, daca operezi deja pe piete multiple. Neaparat vei include un rezumat al fiecarei sectiuni din plan, ce e mai important de retinut. Prezinti pe scurt afacerea, discuti tipul de firma ce ofera consultanta HR, discuti putin si despre competitie, despre clienti, public tinta, despre planul de marketing si despre echipa si membrii ei importanti, dar si despre planul financiar.

Sumarul executiv va fi clar, concis, direct, fara formulari greu de inteles si cu prea multe neologisme, limbaj mult prea specializat.

Analiza afacerii. Aici detaliezi totul despre tipul de afacere consultanta HR pe care o ai. Poti avea o afacere cu servicii consultanta HR pentru strategii capital uman, pentru compensatii si beneficii, pentru managementul talentelor, pentru dezvoltare profesionala. Detalii despre backgroundul afacerii ar fi utile in aceasta sectiune, de ce ai pornit afacerea, cand, ce ai reusit sa faci important pana la un anumit moment, cum te-ai dezvoltat, ce structura legala ai e bine sa incluzi in plus in analiza si prezentarea generala a afacerii.

Analiza industriei. Analizezi domeniul, nisa, zona din piata unde activeaza afacerea. Demonstrezi ca ti-ai facut temele si cercetarea si ca iti cunosti si intelegi bine piata, iti imbunatatesti si strategia avand o minima cercetare de piata, vezi tendintele din piata, demonstrezi ca esti un expert in domeniul tau.

Amintesti despre marimea sectorului, domeniului HR, in dolari, lei ce moneda crezi ca ar fi relevanta, daca exista o ascensiune sau un declin al pietei, daca sunt competitori puternici si cine sunt, cine vor fi furnizorii, ce tendinte afecteaza industria, domeniul in care activezi. In plus, va fi bine sa discuti despre ce se intampla in domeniu peste 5-10 ani, ce marime are piata.

Analiza clientilor, publicului tinta. Analiza clientilor este despre clientii actuali si despre cei pe care ii vei avea. Descrii clar cui te adresezi sau te vei adresa, cine sunt clientii tai. De exemplu poti avea companii servicii financiare, entitati guvernamentale, institutii de sanatate, companii care activeaza in domeniul tehnologiei.

Segmentarea publicului tinta va fi in functie de date demografice, psihografice. Se va discuta despre varsta, gen, locatie, venituri, despre nevoie si cerinte din partea clientilor. Cu cat intelegi mai bine clientii si ai aceste date analizate si prezentate intr-o maniera simpla si eficienta, cu atat vei atrage si investitori mai importanti si vei putea sa iti adaptezi activitatea si oferta pentru clientii tai, ii vei fideliza mai usor si ii vei avea alaturi de tine pentru mai mult timp.

Analiza competitiei. Identifici si prezinti competitorii directi si indirecti ai afacerii cu servicii consultanta HR. Competitia directa e formata din celelalte firme cu servicii asemanatoare, de HR si consultanta. Competitia indirecta se refera la alte variante pe care le au clientii cand nu apeleaza la afacerea ta, de exemplu consultanti de management sau echipe HR in-house.

Pentru fiecare competitor vei face o mica descriere a afacerii, dar si ce puncte slabe si puternice au, unde se descurca bine si unde nu. Intotdeauna gandeste si prezinta datele identificate din perspectiva clientilor, intreaba clientii competitiei fara teama ca sa ai o analiza detaliata a preferintelor lor si a lucrurilor bune si mai putin bune din afacerile respective.

La finalul sectiunii e discutia obligatorie despre avantajul tau competitiv, ce servicii oferi in plus, poate esti specializat pe anumite servicii, ai oferta mai buna, mai bogata, oferi si servicii virtuale poate, calitatea mai buna pentru servicii clienti, suport, preturi mai bune.

Planul de marketing. Stii deja ca e vorba de cei patru P din marketing, Produs, Pret, Plasare, Promovare. Doar ca pentru o afacere cu servicii consultanta HR cei patru P vor insemna altceva.

Produsul in acest caz este tipul de afacere servicii consultanta HR si produse specifice oferite.

Pretul va fi lista de preturi clare pe care le ai pentru toate serviciile oferite, cum te compari cu o competitie directa, indirecta.

Plasarea se refera aici la localizarea afacerii, documentezi impactul localizarii asupra afacerii, daca ai sediu separat fizic, daca interactionezi cu ai tai clienti doar on-line. Nu uita de impactul localizarii afacerii asupra cererii venite de la clientii tai.

Promovare, promotii se refera la modurile in care atragi clientii, daca ai publicitate, daca folosesti si site-uri locale ca sa te faci cunoscut, daca ai panotaj stradal pentru promovare, fluturasi distribuiti, marketing pe social media, reclame la radiouri locale.

Plan operational, de operatiuni. Daca pana acum ai tot vorbit despre obiective, in aceasta sectiune a planului de afaceri e vorba despre cum le vei indeplini, cum vei ajunge la ele. Discuti despre procese pe termen scurt, ce faci zi de zi ca sa te asiguri ca merge bine afacerea, inclusiv marketing, consiliere activa, procese analitice, dezvoltare, prezentare recomandari.

Obiectivele pe termen lung sunt lucrurile pe care vrei sa le faci undeva intr-un moment clar din viitor. De exemplu, data la care vei semna al 100-lea contract, cand vei ajunge sa ai venituri de x dolari, lei. Sau foarte bine vei vorbi despre anul, luna cand vei deschide o noua locatie in alt oras sau in alta tara, de ce nu.

Echipa de management. Demonstrezi ca ai o afacere de succes prin prezentarea echipei de management si calitatilor oamenilor, specializarilor, experientei si expertizei. Poti aminti si de o echipa de consultanti, 2-8 indivizi, care ar putea fi mentori daca nu ai asa de mare experienta de aratat in privinta celor din management.

Planul financiar. Prezinti situatia financiara pe 5 ani impartita lunar si trimestial pentru primul an si anual pentru restul anilor. Incluzi venituri, pierderi, profit, bilant contabil, flux de numerar. Cifrele prezentate trebuie sa aiba legatura cu realitatea, fii onest, consulta-te cu un contabil, cu echipa de economisti a firmei ca sa oferi investitorilor o imagine clara asupra banilor de care ai avea nevoie si ce poti face cu ei.

Nu uita de active, pasive, de cash flow, de banii necesari pentru startul afacerii sau pentru dezvoltarea ei in directia dorita-e important sa adaugi si sa prezinti toate costurile lunare ale afacerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.